Godbiter i pollisten
Intet mindre: En perfekt vin for å prøve noe nytt

Intet mindre: En perfekt vin for å prøve noe nytt

Om du ikke har dristet deg helt over i naturvinens verden, skal du prøve denne eller de andre vinene fra samme produsent. De kommer med smaksgaranti.
Aase E. Jacobsen
26 Juni 2019 - 13:45
 

Naturviner er like skremmende for noen som Pride-paradene er for landets mørkemenn – uten sammenligning for øvrig. Men det Pride og naturviner har til felles er at de går litt ut av komfortsonen og utfordrer den inngrodde oppfatningen av hvordan ting skal være, som hva en vin skal smake. Samtidig som de sprer livsglede, håp og tro på en bedre verden, og det kan vi jo aldri får nok av.

Østerrikske Pittnauers viner er imidlertid et fornuftig sted å starte om du tilhører skeptikerne.

Les mer om disse gledessprederne her

Og Pittnauer Perfect Day 2018 er like avslappet myk og forførende som Lou Reeds sang med samme navn (selv om han synger om å drikke sangria i parken, men så er låta fra 1972 og da var sangria det kuleste du kunne få tak i – datidens naturvin med andre ord).

Her kan du nyte Lou Reeds klassiker

 

Denne perfekte vinen til å nyte i parken, under en parasoll eller på sommerfesten til grillmaten, strutter av energi med mye god frukt takket være en veritabel fruktkompott av druer som alle er behandlet etter naturlige metoder, både i vinmarken og i vinkjelleren. Vinen har fått struktur fra så vel syre som det faktum at den er laget på samme måte som en rødvin, med hele drueklaser i gjæringstanken i 10 dager, som etterlater et lett bitt i munnen. En oransjevin som «bare» er gul, riktignok uklar, men det skyldes at druene som er brukt har lite farge i skallene og at vinen er laget i ståltank uten påvirkning av oksygen. Og så er den ikke filtrert, slik at du får med deg alle de gode smakene fra druematerialet.

 

Fra samme sted kommer Pittnauer Dogma Rosé 2018 – som langt fra er dogmatisk, i betydningen sneversynt, men den er på en måte en protest mot bølgen av ultralyse roseviner som oversvømmer markedet. Den er nemlig dypt rosa takket være at drueklasene er gjæret hele og i 20 dager. Det gir maksimalt fargeuttrekk fra både blaufränkisch og st. laurent. Men uten at du er i tvil om at vi faktisk snakker om en rosevin. Dette er en av mine absolutte favoritter i den rosa kategorien.

Se alle sommerens roseviner her

Det som skiller den ut fra mengden utenom fargen er den supre friskheten og konsentrasjonen. En vin som går til det meste sommerfesten har på menyen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Österreichischer W.
    Pris:
    348.00 kr
    Varenummer:
    10100001
    88 POENG
    Pittnauer Dogma Rosé
  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Österreichischer W.
    Pris:
    307.20 kr
    Varenummer:
    10904901
    85 POENG
    Pittnauer Perfect Day
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her