Godbiter i pollisten
Intet mindre: En perfekt vin for å prøve noe nytt

Intet mindre: En perfekt vin for å prøve noe nytt

Om du ikke har dristet deg helt over i naturvinens verden, skal du prøve denne eller de andre vinene fra samme produsent. De kommer med smaksgaranti.
Aase E. Jacobsen
26 Juni 2019 - 13:45
 

Naturviner er like skremmende for noen som Pride-paradene er for landets mørkemenn – uten sammenligning for øvrig. Men det Pride og naturviner har til felles er at de går litt ut av komfortsonen og utfordrer den inngrodde oppfatningen av hvordan ting skal være, som hva en vin skal smake. Samtidig som de sprer livsglede, håp og tro på en bedre verden, og det kan vi jo aldri får nok av.

Østerrikske Pittnauers viner er imidlertid et fornuftig sted å starte om du tilhører skeptikerne.

Les mer om disse gledessprederne her

Og Pittnauer Perfect Day 2018 er like avslappet myk og forførende som Lou Reeds sang med samme navn (selv om han synger om å drikke sangria i parken, men så er låta fra 1972 og da var sangria det kuleste du kunne få tak i – datidens naturvin med andre ord).

Her kan du nyte Lou Reeds klassiker

 

Denne perfekte vinen til å nyte i parken, under en parasoll eller på sommerfesten til grillmaten, strutter av energi med mye god frukt takket være en veritabel fruktkompott av druer som alle er behandlet etter naturlige metoder, både i vinmarken og i vinkjelleren. Vinen har fått struktur fra så vel syre som det faktum at den er laget på samme måte som en rødvin, med hele drueklaser i gjæringstanken i 10 dager, som etterlater et lett bitt i munnen. En oransjevin som «bare» er gul, riktignok uklar, men det skyldes at druene som er brukt har lite farge i skallene og at vinen er laget i ståltank uten påvirkning av oksygen. Og så er den ikke filtrert, slik at du får med deg alle de gode smakene fra druematerialet.

 

Fra samme sted kommer Pittnauer Dogma Rosé 2018 – som langt fra er dogmatisk, i betydningen sneversynt, men den er på en måte en protest mot bølgen av ultralyse roseviner som oversvømmer markedet. Den er nemlig dypt rosa takket være at drueklasene er gjæret hele og i 20 dager. Det gir maksimalt fargeuttrekk fra både blaufränkisch og st. laurent. Men uten at du er i tvil om at vi faktisk snakker om en rosevin. Dette er en av mine absolutte favoritter i den rosa kategorien.

Se alle sommerens roseviner her

Det som skiller den ut fra mengden utenom fargen er den supre friskheten og konsentrasjonen. En vin som går til det meste sommerfesten har på menyen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Österreichischer W.
    Pris:
    348.00 kr
    Varenummer:
    10100001
    88 POENG
    Pittnauer Dogma Rosé
  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Österreichischer W.
    Pris:
    307.20 kr
    Varenummer:
    10904901
    85 POENG
    Pittnauer Perfect Day
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her