Inviter til fest i høstmørket

Mennesker sammen omkring god mat og godt drikke... lukke verden ute. Glemme regn, vind og mørke for en stund - bare være sammen. Vi kunne lære mye av amerikanernes tradisjoner med høsttakkefesten "Thanksgiving"!
Redaksjonen
21 November 2001 - 11:00

De inkluderer alle og feirer med sosialt fellesskap, som starter med selve matlagingen. Fjerde torsdagen i november; og gjerne hele den påfølgende helgen. Den hele kalkunen er alltid med og er selve symbolet på det virkelig sosiale måltidsfellesskapet!

Vi lar oss mer enn gjerne inspirere av den amerikanske høsttakkefesten! Her følger oppskrifter, selvfølgelig matchet med vintips, som bør garantere lovord og god stemning:

Kalkun
(beregn ca. 500 g pr. person)
smør til pensling
salt og pepper

Stell kalkunen som anvist i pakken. Ta ut innmatsposen og kok kraft til bruk i sausen. Brun innmaten i smør og hell på kaldt vann slik at det dekker. La det trekke 1-2 timer. Stek kalkunen ved 160 °C ½ time pr kg pluss ½ time når kalkunen er fylt. Etter ca. ½ times steking helles 5 dl varmt vann tilsatt 1 ts hønsebuljong i langpannen (etterfyll om nødvendig). Øs flere ganger over kalkunen i løpet av steketiden. La kalkunen "hvile"ca.15-20 minutter før den skjæres opp.

Pynt fatet med steinfrie druer, kumquats, gresskar, nøtter, aprikoser, squashblomster og bladgrønt.

Server kalkunen med søtpoteter, bakt potetmos, sauser og et fat med lettkokte aspargesbønner, sukkererter og røde bønner. Dryss over ristede mandelflak.

Stuffing
(kalkun på ca. 6 kg)

1 dl rosiner
1½ dl appelsinlikør (Grand Marnier) ev.halvparten appelsinjus
6 ss smør
½ hakket løk
2½ dl hakket stilkselleri
250 g cousous + 2½ dl vann/buljong
200 g bacon i biter
ca. 1 dl hakkede pecannøtter
3 grønne epler i terninger
ca. 2 dl hønsebuljong/kraft
2 ss hakket salvie
1 ss oregano
salt og pepper

Ha rosiner i en liten kjele og hell over 2/3 av likøren og kok opp. Avkjøl. Smelt halvparten av smøret i en panne og tilsett løk og selleri. La det surre til løken er blank.
Ha blandingen over i en bolle. Kok opp vann/buljong og rør inn coucous. La det svelle noen minutter. Stek baconet i biter og bland det med løk, selleri, rosiner og likør, cousous, nøtter og epler. Smelt resten av smøret og ha i buljong og resten av likøren og hell det over stuffingen. Ha i hakket salvie, oregano og smak til med salt og pepper. Fyll kalkunen og lukk åpningen med tannpirkere og bomullstråd ved å stikke cirka 4 tannpirkere gjennom skinnet på hver side av hulrommet på kalkunen og knytte med hyssing etter samme prinsipp som ved snøring av sko. Bind sammen benknokene. Fyllet kan også stekes i en form dekket med folie sammen med kalkunen den siste timen.

Saus til pensling av kalkunen:
2¼ dl aprikosenektar eller lake hermetiske aprikoser
2¼ dl hermetiske aprikoser i biter
2 ss hakket frisk ingefær
1 ss honning

Ha alt i en liten kjele og kok opp. La det syde til det er kokt inn til halvparten, ca.15 minutter. Sil fra saften. Pensle sausen over kalkunen den siste halve timen av steketiden.

Kalkunsaus
ca. 1 liter kraft fra innmat og stekesjy
5 ss hvetemel + 1 dl vann
1 dl tørr sherry
3 dl fløte
1 ss Dijonsennep
salt og pepper
ev. sukkerkulør

Sil kraft fra kokt innmat og stekesjy fra langpannen i en kjele. Kok opp kraft og sherry og sil i meljevningen (mel og vann ristet sammen i et glass med skrulokk). La sausen koke ca. 10 minutter før du har i fløte. Kok ytterligere noen minutter. Smak til sausen med sennep, salt og pepper.

Søtpoteter med marshmallow
1 kg søtpoteter
4 middels store syrlige epler
1 dl hakkede pecannøtter
1 dl rosiner
1 dl brunt sukker
1 ts kardemomme
5 ss smeltet smør
ca. 2 dl marshmellos

Skrell søtpoteter og epler. Skjær dem i 3 millimeter tykke skiver. Bland sammen nøtter, rosiner, sukker og kardemomme. Legg epler og søtpoteter lagvis i en smurt, ildfast form. (Formen må være dyp nok slik at du får plass til marshmallow på toppen). Dryss sukker/nøtteblandingen mellom lagene. Drypp over litt smeltet smør. Dekk formen godt til med folie. Stekes i ovnen ved 200 °C i ca. 1½ time eller til potetene er møre. (Dette kan gjøres dagen i forveien og varmes opp igjen neste dag). Ta ut formen og fordel marshmallow over potetene. Er de store kan de deles i to. Stek videre til marshmallowene har fått litt farge og blitt myke. Pynt med granateplefrø.

Bakt potetmos
ca. 10 poteter
ca. 50 g urtekremost
1 beger rømme
1 dl melk
2 ts hvitløkspulver
1 hakket vårløk
kvernet pepper og salt

Mos kokte poteter og bland dem med alle ingrediensene. Ha 2/3 av mosen over i en smurt ildfast form. Ha resten i en sprøytepose og lag et pent mønster på toppen. Stekes i ovnen ved 225 °C ca.15 minutter eller til potettoppene har fått en gyllen farge.

Tranebærsaus
2½ dl sukker
1 dl bringebær vineddik
1 dl vann
350 g friske eller frosne tranebær eller tyttebær
1 kanelstang
ca. ¼ ts nellik
ca. ¼ ts allehånde
ca. ¼ ts ingefær
1 ss revet appelsinskall

Ha sukker, bringebærvineddik og vann i en kjele. La det koke til alt sukkeret er smeltet. Tilsett tranebær, kanelstang og appelsinskall. La det syde under lokk til bærene er myke. Smak til med krydder. Kan serveres varm eller kald. Fjern kanelstangen. Pynt med litt revet appelsinskall.

Drikkeforslag: Tranebærsausen gir oss en utfordring, men en passende vin, dersom du er moderat på sausen, kan være en kraftig og sødmefull rødvin, gjerne fra Italia eller USA. Vi forsøker oss med en flott søtladen kraftig rødvin, nemlig Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2010 (34687). Fra USA plukker vi ut Fetzer Valley Oaks Cabernet Sauvignon 2002/2004 (6796).

Gresskarpai

Paibunn:
200 g hvetemel
150 g smør
2 ss vann
ørlite salt

Ha alt i en matprosessor og kjør til en fast deig. La den ligge i kjøleskapet ½ time før den kjevles ut. Kjevl eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet ved 200 °C i ca. 10 minutter.

Gresskarfyll:
6 ss hvetemel
¾ ts bakepulver
ørlite salt
1 ts kanel
1 ts allehånde
½ ts ingefær
½ ts muskat
2 egg
1¾ dl sukker
3 ss smeltet smør
ca. 400 g gresskarpuré
1 boks Vikingmelk (400 g)
2 ts vaniljesukker

Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskar, melk og vanilje. Ha fyllet i paiskallet og stek ved 180 °C i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast. Pynt gjerne med litt pisket krem.

Maispudding
1 ss olivenolje
1 stor løk
1 stor hakket rød paprika
2 båter hvitløk
1 boks mais ca. 4 dl
2¼ dl melk
4 ss maismel
1 egg
2 eggehviter
ca. 3 ½ dl revet cheddar ost
2 ss hakket persille
1 ss hakket timian
ca. 1 dl knust tortilla chips
salt og pepper

Fres løk, paprika og hvitløk i oljen. Tilsett mais og la det surre et parminutter. Ha melk i en kjele og kok opp. Dryss i maismel og la det koke 2-3 minutter til det tykner. Rør godt hele tiden. Ta kjelen av platen og tilsett sammenpisket egg og og eggehviter. Tilsett løk, paprika, persille og 2/3 av osten. Ha blandingen over i en smurt ildfast form. Dryss over resten av osten og hakket tortilla chips. Stekes i ovn ved 175 °C i ca. 40-45 minutter.

Tekst: Liv Leira
Fotograf: Astrid Hals
 
Kilde:

 
Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs nye tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Du velger selv om du vil dele noen av dine oppskrifter med andre brukere av Min Kokebok.

I tillegg har du full tilgang på samtlige oppskrifter i Apéritifs Kokebok og kan dermed ved ett enkelt tastetrykk legge enhver av disse oppskriftene inn i din egen kokebok. Straks du har logget deg inn på tjenesten får du opp et nytt valg for dette under samtlige oppskrifter i kokeboka og bartender. Enkelt og greit. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter
Forsiden akkurat nå
Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her