Irsk helaften

Godt lammekjøtt er en selvfølge, spesielt i den kalde årstid. Nå lar vi gryta fylles på irsk vis. Om du velger irsk innhold i glasset, er opp til deg.

En av irenes store helter, skuespilleren Liam Neeson, drikker nemlig ikke hjemlig øl til sin irske lammegryte men en edel Bordeaux, ikke mindre enn Ch. Margaux 1985. Nå har hr. Neeson nok en fyldigere lommebok enn de fleste, særlig etter suksessen med Star Wars-filmen, Klonene Angriper. Eller The Gangs of New York, hvor han spiller en katolsk prest med irsk bakgrunn. Og bakgrunn til en slik rolle har han jo.

Men tilbake til Neesons favorittrett, den irske gryta, som han på grunn av sin lite jålete stil, trolig også aksepterer å nyte sammen med en glass godt irsk øl. Neesons utgave av Irish Stew har fått navn etter et av Nord-Irlands vakreste landskap, Glens of Antrim.

En av Neesons første filmer, A Prayer for the Dying fra 1987, henter sin handling fra Nord-Irland. Men denne versjonen av irsk gryte er internasjonalisert og pyntet på, for vi tviler på at tabasco har lange tradisjoner på disse kanter. Men faktum er at denne retten ikke kjenner noen fasitsvar, den finnes i like mange utgaver som det er husmødre og kokker i Irland, og alle andre steder hvor denne verdensberømte retten har utvandret.

Også musikken må stemme
Noen bruker kål, andre bruker også selleri, noen koker grønnsakene så mye at de moses, andre foretrekker en suppeaktig løsning. Uansett hvilken variant som velges, irsk gryte er godt. Og nå når prisene er så lave, behøver vi ikke velge det billigste kjøttet. Låret gir saftig mørt kjøtt som er lettere å renskjære enn bogen.

Når vi er inne på Neeson, så må vi ikke glemme Rob Roy som ikke bare er filmen om skottenes store helt, men også er navnet på en drink. En sterk drink som er den skotske vrien på Manhattan og som kan serveres on the rocks eller i cocktailglass. En utmerket åpning på helaftenen som setter folk i skikkelig stemning, men som også fungerer perfekt som en kosedrink etter maten.

Hvis du vil ha den helirsk, kan du enkelt bytte ut scotch whisky med irsk whiskey (jada, det skal være en e her) som Jameson. Men da heter den altså ikke Rob Roy, men kanskje Roy from Manhattan? Neeson går ikke av veien for å anbefale en annen berømt nord-ire når han skal foreslå passende bakgrunnsmusikk for denne retten, nemlig Van Morrison.

Så var det drikkefølget til maten. Selv om Guinness er utmerket i maten, er den ikke like optimal å drikke til denne retten. Dette beksvarte ølet med sin fløyelsmyke fylde egner seg best som en rett alene. Eller som dessert sammen med mørk sjokolade. Til kjøttgryta blir det tungt og bittert. Her trengs nemlig noe mer friskhet.

Ale er et såkalt overgjæret øl av det mørke slaget. Sammenlignet med pilsner er det mer sødmefylt, bløtere og fyldigere. Kilkenny Ale er som seg hør og bør irsk og en god partner til stuingen. Sødmen i ølet matcher sødmen  fra sausen rundt kjøttet perfekt.

Selv om du velger Guinness og ikke rødvin i maten, kan du godt drikke rødt til maten. Det klassiske valget er som opphavsmannen antyder, en bordeaux. Men det kan være vanskelig å finne en moden utgave til en akseptabel pris. Det modne preget gir avrundete aromaer som er perfekte sammen med sødmen i maten. Vi trenger også saftighet og noe tanniner for å møte og bryte ned det tøffe sauefettet som er til stede til tross for at det synlige er fjernet.

Klassikerne vinner
Ch. Lamothe Réserve Joubert 2005 (10601) er perfekt for dette formålet. Duften er klassisk bordeaux med solbær og røde bær, skogbunn og jordsmonn og trevirke. Smaken er bløt, saftig og behagelig. Rett og slett en meget god vin til en gunstig pris. Som du kan servere også til andre retter med så vel rødt som lysere kjøtt. Og som vil utvikle seg videre de neste par årene.
 
En bordeauxvin som dette er laget av en blanding av cabernet sauvignon og merlot. Velger du viner laget av én av druene, kan du også finne gode partnere. Du gjør ingen stor feil ved å velge en cabernet sauvignon fra eksempelvis Chile til et sted rundt 100 kroner, men de kan bli vel endimensjonale. Enten blir det for dominerende solbær- eller jordpreg,for mye eukalyptus/mint eller for tørre frukt- eller tretanniner.

Et annet alternativ er argentinske Carrascal 2009 (32404) . En vin som er utrolig klassisk, og som ikke sjarmerer i senk første gang du smaker på den, men som blomstrer den opp i møtet med maten. Topp kvalitet for pengene.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Ch. Lamothe Réserve Joubert 2005

Produsent:
GFA Ch. Lamothe
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Côtes de Bourg
Pris:
99,90 kr
Varenummer:
10601
84 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Rob Roy

Fremgangsmåte

On the rocks: Fyll et whiskyglass med is og hell ingrediensene over, ikke rør.
 
Som cocktail: Fyll et mikseglass med is og hell ingrediensene over, rør og sil over i et cocktailglass. Pynt med kirsebæret.

Flere drinker med whisky

Tips: Hvis du skal servere den før maten, passer det best å bruke en tørr vermut som Martini Extra Dry eller Noilly-Prat. Men til en kosedrink etter maten må du bruke den søte røde vermut.
 
Råvarer:

Sendt inn av

Foto: Stockxpert

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Liam Neesons Glens of Antrim Irish Stew

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en stor stekepanne med høye kanter og brun kjøttet på alle sider. Stek kjøttet i porsjoner og overfør til et stort fat.
 
Tilsett løk og gulrøtter i stekepannen og stek til de begynner å mykne.
 
Ha kjøttet tilbake i pannen, tilsett kraften og eventuelt 1 ss hvetemel for å jevne sausen, tomatpuré og sukker.
 
Kok opp og skru ned varmen slik at gryten småkoker. Tilsett poteter, øl eller vin og bouquet garni.

La gryten småkoke i 1-1½ time, eller til kjøttet er kokt. Men ikke lenger for da moser grønnsakene seg for mye og det blir lapskaus.
 
I løpet av koketiden tilsettes tabasco, og smak til med salt og pepper til slutt. Server med godt brød og gjerne en grønn salat.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen