Italiensk trøkk

Denne uken velger vi en vin til nærmere tre hundrelapper men som byr på enorm konsentrasjon og trøkk for pengene. En svært ettertraktet vin produsert i relativt små kvanta som vi er så heldige å få tak i også her til lands.

Umbria lever fortsatt i skyggen av Toscana ren vinmessig. Og var det ikke for den utrettelige innsatsen til den nå avdøde Giorgio Lungarotti de siste tre tiår, er det heller tvilsomt at området var kommet så langt på så kort tid som det tross alt er i dag. Ukens vin er nemlig et resultat av en internasjonalisering av vinproduksjonen. I retning av rike, konsentrerte viner laget av modne druer fra vinmarker med lav avkastning. Men uten at det lokale særtrekket er gått tapt. For Villa Fidelia 2004 (40141)  er en merlotdominert vin fra huset Sportoletti laget med hjelp av ønologen Riccardo Cotarella som er en veritabel merlotekspert.

Hans undersøkelser peker på at merlotdruen har lange aner i området. Villa Fidelia er derfor ikke bare en trendy vin men også en demonstrasjon av hvor godt gamle tradisjoner og ny filosofi samt teknologi kan fungere sammen. Villa Fidelia 1999 er dyp nesten svart i fargen. Duften er ung, intens og fyldig med røde og mørke skogsbær samt fat og noe medisinskap. Smaken er heftig, stoffrik med høye syrer og tydelige men ikke aggressive tanniner. Definitivt ingen kosevin, men en som trenger kraftig mat, en skikkelig marmorert biff eller lammekjøtt med fettrand. Syrene og tanninene må nemlig få noe å jobbe med.

Du trenger imidlertid ikke drikke denne vinen i dag. Hvis du synes merlotdominert Bordeaux, og for så vidt også californisk og annen nyverden-merlot, er for dyrt, er Villa Fidelia en utmerket lagringskandidat. 1999-versjonen, for øvrig en vellykket årgang i området, tåler minst 10 års lagring, og vil allerede etter noen år bli mer avslepen og by på mer utviklete aromaer.

Sportoletti er et relativt ungt vinhus som i dag disponerer 20 hektar vinmarker beliggende på ca 400 meter over havet, med både røde og hvite druer. Sistnevnte som hovedsakelig er den lokale grechetto gir viner av høy kvalitet med god fruktfylde og friskhet. Den hvite Villa Fidelia er imidlertid ikke til salgs i Norge. Det er heller ikke husets anerkjente olivenolje. Fra denne delen av Umbria kommer nemlig jomfruoljer av svært høy kvalitet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Villa Fidelia 2004 (40141) .

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen