Italienske fruktbomber

Sør-Italia kan mer enn å fylle opp vinbokser med middelmådig vin. Det er denne nye aktøren et godt bevis på.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Ny, og ny. Paolo Leo har holdt på i 20 år siden han overtok den historiske vingården Vinagri i San Donati midt i Salentos landskap. Men det er i de siste 10 av dem at han har satt vingården på kartet.

Større dybde og fasthet

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Selv om det lages vin av en rekke druer, både DOC og IGT, er det særlig druen primitivo som får blomstre i hans kjellere. I hvert fall dokumenterer utgavene som er i salg her til lands, en god forståelse for denne druen.

Både Paolo Leo Passitivo Primitivo 2011 (59914) og Paolo Leo Primitivo di Manduria 2007 (59917) er svært vellykkete viner i sine prissjikt. Her er det nemlig masse mørk bærfrukt, og det av den deilig myke og innsmigrende sorten som bare ber om å bli "kost med". Forskjellen er rett og slett større dybde og noe mer fasthet i den litt dyrere utgaven.

Strengere regler
Den rimeligste har dessuten en porsjon tørkete druer hvilket har vist seg å være en suksessoppskrift på det norske markedet. Den nest mest solgte rødvinen her til lands, Doppio Passo, er nemlig laget på samme måte, og med samme drue, men det er en helt annen vinstil, langt søtere og bløtere, og ikke veldig spennende.

Den dyreste som altså ikke er laget på denne måten, henter for øvrig sine druer fra et mer begrenset område. Nærmere beste Manduria som omfatter 540 hektar i den vestre delen av Salento-halvøya , selve hælen i den italienske støvelen. Selv om reglene er strengere hva angår utbytte pr hektar for dette DOC-et enn for eksempelvis IGT Puglia, ligger Paolo Leo på halvparten av dette. Det forklarer den konsentrerte frukten samt den fine strukturen for selv den rimeligste vinen. Dessuten var både 2007 og 2008 problemfrie årganger.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Paolo Leo Passitivo Primitivo 2019

Produsent:
Paolo Leo
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
5991401
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Paolo Leo Primitivo di Manduria 2013

Produsent:
Paolo Leo
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
199,00 kr
Varenummer:
5991701
78 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen