Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Italienske prisbomber

Ukens viner kommer fra en av Italias mange utposter som har gått gjennom mange faser for å nå berømmelse.
Aase E. Jacobsen
28 September 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

De røde vinene fra Piceno helt sør i Marche-fylket tilhører ikke akkurat top of mind når italiensk kvalitetsvin står på agendaen. Dels fordi området lenge har vært en relativt liten leverandør av til dels anonym vin og først i de siste ti-femten år har tatt virkelig rev i seilene og satset på kvalitet. Og dels fordi vinene heller ikke har noen gloriøs historie å fortelle. Den italienske østkysten har til tross for at Roma ligger på andre siden av Appenninene alltid vært en vinmessig bakgård. Ikke desto mindre er dette en meget interessant kilde til umiddelbar vinglede, altså viner som kan nytes her og nå og som ikke må ventes lenge på. Samtidig som prisnivået er svært komfortabelt.

Stoffrike viner
For det er ikke så mange italienske rødviner som kan måle seg med den pakken du får fra den heløkologiske Piceno-produsenten Saladini Pilastri. Saladini Pilastri Rosso Piceno Superiore Montinello 2010 (44466) og Saladini Pilastri Rosso Piceno 2013 (44465) er begge usedvanlig gode viner i sin prisklasse. Og selv om de ikke er disse to vinene som har gitt Pilastri stjernestatusen innen Piceno, er de solide representanter for den beste Piceno-stilen. Som betyr stoffrike jordsmonnspregete viner som er en tanke rustikke men med masse god mørk frukt, både av den søte og den bitre sorten, gode syrer og tanniner. Viner som ikke krever mye av deg men som gjerne vil nytes ved siden av mat.

Den rimeligste er en saftig vin med god rund og lett sødmefylt kirsebærfrukt, tydelig jordsmonnspreg, fine tanniner og lett bitterhet i finishen. Lettlikendes vin som selv om den er best sammen med mat, gjerne gryter, grillet kjøtt eller kraftige pastaretter, også lar seg nyte alene.

Den er laget av 70 prosent sangiovese og resten montepulciano fra vinmarken Spiagge, som ligger i sørvendte skråninger noen få kilometer fra Adriaterhavet. Sangiovese har vært Picenos svøpe siden den er dominerende drue i vinmarkene og ikke klarer å demonstrere det helt store raffinementet i dette til dels varme klimaet. Eneste løsningen er å holde avlingen nede. For Vigna Spiagge ligger den gjennomsnittlig på 5 kg pr plante som kan synes høyt men det er fortsatt godt under det maksimale i DOC-lovverket.

Kandidat for kjelleren
Dens storebror derimot, Vigna Montinello, har ikke bare 50 prosent lavere utbytte men viktigst av alt er at den har den varmekjære montepulciano som dominerende drue som bidrar med større dybde. Vinmarken ligger litt høyere med en østlig soleksponering som gir mindre av den kvelende ettermiddagssola samtidig som den har mer leire i jordsmonnet som bidrar med større kraft i den endelige vinen.

Derfor er Vigna Montinello Rosso Piceno 2003 en skikkelig kraftpakke. Her som ellers i Europa bød 2003 på høye temperaturer, så den noe kjøligere posisjonen til vinmarken var ikke til så stor hjelp. Men vinen lider overhodet ikke av det for selv om den har bløte syrer, er tanninene gode. Styrken er den store runde og søte frukten som gjør den uimotståelig. Nyt den til saftig rødt kjøtt, gjerne vilt, enten grillet eller ovnsstekt. Denne Piceno'en kan du også trygt legge i kjelleren i tre-fire år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her