Ja visst kan du drikke pinot noir til grillmaten

Ja visst kan du drikke pinot noir til grillmaten

Denne lekkerbiskenen holder dessuten stand overfor høstlige smaker også, og så er den å finne i 62 polutsalg.

  Foto: Trond W. Andersen

Salwey Spätburgunder 2018 er en elegant, innsmigrende og samtidig karaktersterk tysk pinot noir – altså spätburgunder – som har fått ekstra kraft fra de solrike forholdene i Kaiserstuhl.

Denne delen av Baden er en av Tysklands aller mest solrike med 1800 årlige soltimer. Derfor trives så vel kaktus, mandler og fiken som smaragdfirfisle i dette solstekte kuperte landskapet med skrint jordsmonn.

Kaiserstuhl forbindes med vulkansk jordsmonn, men er mer variert enn som så. Det finnes også løssjordsmonn som er fine luftbårne sedimenter fra den siste istiden. Her består løssen av kvartsstøv og mikroskopiske kalkpartikler som over tid har bygget seg opp til inntil 30 meter tykke lag.

Weingut Salwey holder til i Oberrotweil, hvor deres opprinnelige 2,5 hektar ligger. Men Konrad Salwey, tredje generasjon vinbonde, har siden han slo seg sammen med foreldrene etter ønologutdannelsen, sørget for å kjøpe opp vinmarker i flere av nabolandsbyene, samtidig som han samarbeider med en rekke vinbønder i nærområdet.

Han understreker at kriteriet for bruk av en vinmark er at den ikke er restrukturert, men har beholdt den samme formen siden før den såkalte Flurbereinigung i 1971. I den vestre delen av Kaiserstuhl hvor Salwey holder til, er det færre tilfeller av restrukturering enn i den østre delen.

- Dermed får vi tilgang til eldre plantemateriale, vi har et gjennomsnitt på 25-40 år, slår han fast. Det er også grunnen til at han for denne vinen druer fra flere deler av det vestre Kaiserstuhl.

I salg i Norge for tiden er fortsatt Salweys regionalvin som er neste kvalitetsnivå. Salwey Kaiserstuhl Spätburgunder 2015 får druer fra en enkeltvinmark i Oberrotweil med løssjord, men også noe druemateriale fra vulkansk jordsmonn Den har derfor litt mer røykpreg, men også tydeligere eik enn den rimeligere vinen.

Det som kommer til uttrykk i glasset, er primært forskjeller i druemateriale og årgang. For i vinkjelleren lages vinene likt, hvilket innebærer at hele klaser er med for to tredeler av druene i gjæringstanken. Modningen finner sted i brukte eikefat i 12 måneder. En tredel av fatene er laget av lokal eik.

Konrad Salwey er tredje generasjon. Foto: Helmuth Scham

2018 var den varmeste vekstsesongen siden 2003. – Men siden vi har hatt så mange varme årganger i mellomtiden har vi hatt og mulighet til å tilpasse oss de endrete forholdene, sier Konrad Salwey som også innrømmer at denne utviklingen skaper utfordringer ved at de må være raskere klare til å høste for å unngå høye alkoholnivåer. I 2018 endte den på 13.5 prosent og det mener han er et maksimum. 

En annen konsekvens av denne klimatiske endringen er at Salwey ikke kan vokse mer.

- For å sikre den kvaliteten vi skal ha, vil vi ikke kunne håndtere et økt vinmarksareal, forteller Konrad.

Han trekker dessuten fram at 2018 skiller seg ut fra andre varme årganger ved at vinene har godt med tanniner og ikke minst en uvanlig dyp naturlig farge. Det kunne gitt en robust vinstil. Men de var  forsiktige med fargeuttrekket hvilket har resultert i forholdsvis myke tanniner, og det er denne innsmigrende karakteren som gjør seg gjeldende når den får rulle rundt i et romslig pinot noir-glass.  

Når det første partiet av denne vinen er utsolgt, kommer et nytt som ifølge Konrad er litt mer reduktiv og derfor trenger mer tid i flasken. Han forteller at 2018 er unik ved at det er veldig liten forskjell på en vin på dette nivået og toppvinene. - I et hvilket som helst annet år vil det være lett å skille vin fra løss- og kalkjord fra vin fra det vulkanske jordsmonnet, men slik ble det ikke i 2018, sier han.

Kirschberg er Salweys toppvinmark. Foto: HELMUTH SCHAM KONSTANZ

Fra parsellene med vulkansk jordsmonn som altså er selve juvelen av Kaiserstuhl, kommer Salweys toppviner. Produsenten er medlem av VDP og kan derfor sette GG – grosses gewächs – på etiketten. Tidligere i år var toppvinmarken Kirchberg som ligger lengst vest i underområdet, tilgjengelig. En utrolig lekker sak som samtidig byr på solid kraft, men som vi nok må vente på å få smake igjen. Både 2017 og 2018 trives fortsatt best i kjelleren, ifølge Konrad Salwey.

I september derimot kommer to av de andre GG-ene til Norge, Henkenberg og Eichberg. Forskjellen til Kirchberg er at de har løss iblandet det vulkanske jordsmonnet, men siden begge vinmarkene er sørvendte, og Kirchberg mer vestvendt, er det grunn til å forvente mye kraft også her siden vinene kommer i henholdsvis 2018- og 2017-årganger.

Eichberg med landsbyen Oberrotweil. Foto: HELMUTH SCHAM

Kaiserstuhl ligger helt sør i Baden, og siden Baden er et vinområde som måler 400 km fra nord til sør, er det svært differensiert både når det kommer til druesorter, vinstil og terroir. I Kaiserstuhl er spätburgunder og de andre pinot-druene konge. Men selv om det er kortere vei til Alsace på andre siden av Rhinen som danner grensen mellom landene, er det altså få likheter utover druesortene til Alsace. Også til andre tyske vinområder kjent for sin pinot noir som Ahr og Pfalz.  

Hos Salwey brukes både lokal og fransk eik i fatene. Foto: Helmuth Scham

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Salwey Spätburgunder 2018

Produsent:
Weing. Salwey
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Baden
Pris:
218,00 kr
Varenummer:
11963001
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen