Drikke
Tør du prøve noe annet enn Burgund?

Tør du prøve noe annet enn Burgund?

Tysk pinot noir utfordrer Burgund med en helt annen tilnærming. Den heter jordsmonn og skifer.
Aase E. Jacobsen
08 April 2015 - 13:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Det er særlig pinot noir (eller mer korrekt spätburgunder) fra Ahr som skilter med skifer og dermed skiller seg ut. Meyer-Näkel er en sentral produsent og

deres Meyer-Näkel Spätburgunder 2013 (80351)er en svært vellykket utgave med masse jordsmonnskarakter, varm moden og parfymert frukt og god saftighet i retning kirsebær og bringebær. En vinstil som fungerer veldig godt til vilt på grunn av den større munnfølelsen og kjøttfulle frukten.

Lager kultpinot

Dette er enkleste nivå fra denne kvalitetsprodusenten, men ikke nødvendigvis enkleste vin. For toppvinene har en tendens til å ha for mye fat og ofte litt vel høy alkohol, noe som gjør at i alle fall jeg faller av.

Det var konklusjonen både etter et besøk i Ahr samt på vinmessen ProWein hvor mulighetene til å smake vin fra svært mange Ahr-produsenter ga et veldig godt beslutningsgrunnlag.

Les mer om selve vinområdet Ahr

Varme årganger er derfor ikke bare av det gode for Ahr og pinot noir. 2013 derimot er et år med store klimatiske utfordringer som har resultert i viner med høyere syre- og noe lavere sukkernivåer. Noe som har gitt en vin med friskere frukt.

En annen produsent som i ekstrem grad behersker skifer og som lager bittesmå kvanta med pinot noir, er Markus Molitor.

Hvorfor Markus Molitor er ekstrem, kan du finne ut her

De følger hans eget stjernesystem, og trestjerners Molitor-pinot som Markus Molitor Brauneberger Klostergarten*** Pinot Noir 2009 (5041) har et aldri så lite kultstempel på hjemmebane. Så om prisen virker høy, er den faktisk billigere her enn i Tyskland. Men i øyeblikket er den utsolgt. Vi snakker uansett om ganske robuste viner med uttalt jordsmonnspreg og et veldig godt lagringspotensial. Nærmest en «elske eller hate»-pinot.

Også hvit burgunderstil

Når vi snakker om tysk pinot noir, kommer vi ikke unna Pfalz og Friedrich Becker. Han lager tysk pinot i en stil som faller de som tviholder på Burgund lettere for brystet. Så er da det kalkholdige jordsmonnet mer i burgunderstil.

Les om hva som gjør at Becker hører til tysk pinot-elite

Becker Spätburgunder Kalkgestein 2009 (6818)er en virkelig lekkerbisken som konkurrerer ut flere viner i samme priskategori fra den andre siden av grensen.

Det gjelder også de to rimeligere Becker "B" Spätburgunder 2012 (56587)og Becker Spätburgunder 2012 (56586). At de også behersker den hvite burgunderstilen er Friedrich Becker Mineral Chardonnay 2010 (19321) god dokumentasjon på.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om champagne
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 05. mai

Lær mer om champagne

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her