Tør du prøve noe annet enn Burgund?

Tør du prøve noe annet enn Burgund?

Tysk pinot noir utfordrer Burgund med en helt annen tilnærming. Den heter jordsmonn og skifer.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Det er særlig pinot noir (eller mer korrekt spätburgunder) fra Ahr som skilter med skifer og dermed skiller seg ut. Meyer-Näkel er en sentral produsent og

deres Meyer-Näkel Spätburgunder 2013 (80351) er en svært vellykket utgave med masse jordsmonnskarakter, varm moden og parfymert frukt og god saftighet i retning kirsebær og bringebær. En vinstil som fungerer veldig godt til vilt på grunn av den større munnfølelsen og kjøttfulle frukten.

Lager kultpinot

Dette er enkleste nivå fra denne kvalitetsprodusenten, men ikke nødvendigvis enkleste vin. For toppvinene har en tendens til å ha for mye fat og ofte litt vel høy alkohol, noe som gjør at i alle fall jeg faller av.

Det var konklusjonen både etter et besøk i Ahr samt på vinmessen ProWein hvor mulighetene til å smake vin fra svært mange Ahr-produsenter ga et veldig godt beslutningsgrunnlag.

Les mer om selve vinområdet Ahr

Varme årganger er derfor ikke bare av det gode for Ahr og pinot noir. 2013 derimot er et år med store klimatiske utfordringer som har resultert i viner med høyere syre- og noe lavere sukkernivåer. Noe som har gitt en vin med friskere frukt.

En annen produsent som i ekstrem grad behersker skifer og som lager bittesmå kvanta med pinot noir, er Markus Molitor.

Hvorfor Markus Molitor er ekstrem, kan du finne ut her

De følger hans eget stjernesystem, og trestjerners Molitor-pinot som  Markus Molitor Brauneberger Klostergarten*** Pinot Noir 2009 (5041) har et aldri så lite kultstempel på hjemmebane. Så om prisen virker høy, er den faktisk billigere her enn i Tyskland. Men i øyeblikket er den utsolgt. Vi snakker uansett om ganske robuste viner med uttalt jordsmonnspreg og et veldig godt lagringspotensial. Nærmest en «elske eller hate»-pinot.

Også hvit burgunderstil

Når vi snakker om tysk pinot noir, kommer vi ikke unna Pfalz og Friedrich Becker. Han lager tysk pinot i en stil som faller de som tviholder på Burgund lettere for brystet. Så er da det kalkholdige jordsmonnet mer i burgunderstil.

Les om hva som gjør at Becker hører til tysk pinot-elite

Becker Spätburgunder Kalkgestein 2009 (6818) er en virkelig lekkerbisken som konkurrerer ut flere viner i samme priskategori fra den andre siden av grensen.

Det gjelder også de to rimeligere Becker "B" Spätburgunder 2012 (56587) og Becker Spätburgunder 2012 (56586) . At de også behersker den hvite burgunderstilen er  Friedrich Becker Mineral Chardonnay 2010 (19321) god dokumentasjon på.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Becker Spätburgunder Kalkgestein 2009

Produsent:
Weing. Friedrich Becker
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Pris:
359,90 kr
Varenummer:
681801
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Meyer-Näkel Spätburgunder 2014

Produsent:
Meyer-Näkel
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Ahr
Pris:
259,90 kr
Varenummer:
8035101
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Markus Molitor Brauneberger Klostergarten** Pinot Noir 2009

Produsent:
Weing. Markus Molitor
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
504101
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Friedrich Becker Mineral Chardonnay 2010

Produsent:
Weing. Friedrich Becker
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Pfalz, øvrige
Pris:
399,90 kr
Varenummer:
1932101
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen