Jarlsberg-vinen kåret

Med Tines internasjonale representanter som dommere og Henningsvær Bryggehotell som ramme ble årets Jarlsberg-vin kåret i juni. Den som falt mest i smak blant de seks på forhånd utvalgte vinene som ble smakt blindt av de 25 deltakerne er fra over there.
Aase E. Jacobsen
04 August 2001 - 01:21

Californiske Fetzer Valley Oaks Cabernet Sauvignon 2002/2004 (6796) tok førsteprisen. Denne imøtekommende vinen har nok bløthet og balansert sødme kombinert med behagelig friskhet til å matche Jarlsberg-ostens faste konsistens samt nøtteaktige og svakt syrlige smak.

Hakk i hel fulgte den tyske hvitvinen Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Kabinett 2001 (5696) fra Kloster Eberbach. Også den et forståelig valg siden de gode syrene balanseres av restsødme som sammen med den unge rieslingkarakteren er utmerket til denne verdensberømte norske osten.

Kåringen som Tines eksportavdeling håper kan bli et årlig evenement oppstod på bakgrunn av et ønske om å gi trofaste brukere av Jarlsberg råd om hvilken vin som bør velges når osten serveres alene eller som en del av en ostebrikke. Siden markedene for Jarlsberg er spredt over hele verden, med USA, Australia, England, Tyskland og Sverige som de viktigste, må også en Jarlsberg-vin være tilgjengelig i like mange markeder. Dermed må vinen produseres i store nok kvanta for å kunne oppnå en slik distribusjon.

Dette var utfordringen da redaktør i Apéritif, Aase E. Jacobsen, fikk i oppdrag å forberede kåringen. I alt 50 produkter ble vurdert, ikke bare hvite og røde viner men også søte og tørre hetviner samt akevitter, og samtlige ble prøvet sammen med vanlig Jarlsberg i hjul, altså ikke den vellagrete, som nå er tilbake i butikkene, og som klart er å fortrekke til ostebrikken.

14 produkter ble så presentert blindt for Tines eksportavdeling som stilte et lag til semifinalen. De seks vinene som fikk høyest skår gikk videre til finalen sammen med en hetvin og en akevitt. Men verken Churchill's 10 Years Old Tawny (7008) eller Løiten Export (15) for 50 cl klarte å hevde seg i forhold til de tørre bordvinene.

Men vi tror fortsatt at det helnorske alternativet Jarlsberg og akevitt burde kunne få aksept i enkelte markeder som det danske, tyske og hollandske hvor en snaps til osten ikke er det minste rart, bare godt! Kanskje noe å tenke på for turistmenyen?

Andre gode viner til Jarlsberg (og for så vidt andre typer faste oster som sveitser og emmenthal) er: den røde Bordeaux-vinen  Réserve du Philosophe Merlot 2003 (31466), beaujolaisen Duboeuf Fleurie 2012 (5759) bestillingsutvalget og den elegante australieren Coldstream Hills Pinot Noir 2000 (13744) Eller den særegne men flotte tørre marsalaen Marsala Vechioflorio Vergine 1993 (45105).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her