Jarlsberg-vinen kåret

Med Tines internasjonale representanter som dommere og Henningsvær Bryggehotell som ramme ble årets Jarlsberg-vin kåret i juni. Den som falt mest i smak blant de seks på forhånd utvalgte vinene som ble smakt blindt av de 25 deltakerne er fra over there.

Californiske Fetzer Valley Oaks Cabernet Sauvignon 2002/2004 (6796) tok førsteprisen. Denne imøtekommende vinen har nok bløthet og balansert sødme kombinert med behagelig friskhet til å matche Jarlsberg-ostens faste konsistens samt nøtteaktige og svakt syrlige smak.

Hakk i hel fulgte den tyske hvitvinen Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Kabinett 2001 (5696) fra Kloster Eberbach. Også den et forståelig valg siden de gode syrene balanseres av restsødme som sammen med den unge rieslingkarakteren er utmerket til denne verdensberømte norske osten.

Kåringen som Tines eksportavdeling håper kan bli et årlig evenement oppstod på bakgrunn av et ønske om å gi trofaste brukere av Jarlsberg råd om hvilken vin som bør velges når osten serveres alene eller som en del av en ostebrikke. Siden markedene for Jarlsberg er spredt over hele verden, med USA, Australia, England, Tyskland og Sverige som de viktigste, må også en Jarlsberg-vin være tilgjengelig i like mange markeder. Dermed må vinen produseres i store nok kvanta for å kunne oppnå en slik distribusjon.

Dette var utfordringen da redaktør i Apéritif, Aase E. Jacobsen, fikk i oppdrag å forberede kåringen. I alt 50 produkter ble vurdert, ikke bare hvite og røde viner men også søte og tørre hetviner samt akevitter, og samtlige ble prøvet sammen med vanlig Jarlsberg i hjul, altså ikke den vellagrete, som nå er tilbake i butikkene, og som klart er å fortrekke til ostebrikken.

14 produkter ble så presentert blindt for Tines eksportavdeling som stilte et lag til semifinalen. De seks vinene som fikk høyest skår gikk videre til finalen sammen med en hetvin og en akevitt. Men verken Churchill's 10 Years Old Tawny (7008) eller Løiten Export (15) for 50 cl klarte å hevde seg i forhold til de tørre bordvinene.

Men vi tror fortsatt at det helnorske alternativet Jarlsberg og akevitt burde kunne få aksept i enkelte markeder som det danske, tyske og hollandske hvor en snaps til osten ikke er det minste rart, bare godt! Kanskje noe å tenke på for turistmenyen?

Andre gode viner til Jarlsberg (og for så vidt andre typer faste oster som sveitser og emmenthal) er: den røde Bordeaux-vinen  Réserve du Philosophe Merlot 2003 (31466) , beaujolaisen Duboeuf Fleurie 2012 (5759) bestillingsutvalget og den elegante australieren Coldstream Hills Pinot Noir 2000 (13744) Eller den særegne men flotte tørre marsalaen Marsala Vechioflorio Vergine 1993 (45105) .

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen