Julecognacen må du handle nå

Det er for tidlig å tenke på julegaver nå, tenker du. Og det er vi helt enige i. Men hvis du vil ha julecognac på bordet i år, må du handle nå. Vi lover deg store smaksopplevelser.
Aase E. Jacobsen
31 Oktober 2003 - 17:43

Hele Norges - og i særdeleshet Nord-Norges - egen cognacblender, Jon Bertelsen,  stiller i år opp med ikke mindre enn sju ulike julecognacer. Som i fjor er kvaliteten helt i toppsjiktet, bare vellagrete cognacer fra de aller beste jordsmonnene, får inngå i blandingene som altså er godkjent av Bertelsen, og derfor er helt uten tilsetting av farge (karamell). Men det er kun cognacen som bærer hans navn som er helt egen komposisjon. Derfor er også prisen svært gunstig.

Ikke for det, de øvrige koster bare noen tiere mer for flasken som altså er på en halv liter. Svært praktisk siden dette er cognacer som er beregnet på å bli konsumert i løpet av julesesongen. De er dessuten satt sammen for at de skal nytes etter sesogens kraftige kost og derfor er også alkoholinnholdet et par-tre prosent høyere enn for vanlig cognac. Kvantum er dessuten svært begrenset, så hvis du skal sikre deg din skjerv må du trykke på bestillingsknappen raskt.

J. Normandin-Mercier Christmas Cognac Grande Champagne XO
1991-årgang fra Petite Champagne
46794 - kr 359,90 (50 cl)
Farge og duft: Gyldenbrun. Svært heftig duft som samtidig er raffinert med flott innslag av aprikos i alle varianter.
Smak: Fruktig anslag, meget stoffrik og konsentrert smak, all kraften til tross her er det eleganse i rikt monn, og ettersmaken er usedvanlig lang.
Vurdering: En hyperelegant cognac som alle cognacelskere kunne tenke seg både under juletreet og på julebordet.
Bestill her:

-
Léopold Gourmel Christmas XO
1986-årgang fra cru'et hiersac i Fins Bois
46160 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft: Gullgul. Stor krydret duft med nydelig appelsinskallaroma.
Smak: Bløtt, fyldig og sødmefylt anslag, krydret midtparti, varm, god og lang finish.
Vurdering: En meget god og fyldig cognac som gjør jobben etter et stort måltid.
Bestill her:

-
Jean Fillioux Christmas Cognac Grande Champagne XO
8-9 år gamle cognacer fra cru'et Juillac-le-Coq, Grande Champagne
46792 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Lett og svært elegant duft med mye aprikos i frisk, tørket og syltet form, samt lagret fatpreg.
Smak: Stort rundt anslag, mye sødme, tydelig alkohol som gir en varm munnfølelse, men den friske fruktigheten holder stand helt til slutt.
Vurdering: Meget god cognac som passer best etter de kraftigste måltidene.
Bestill her:

+
Jon Bertelsen Julecognac XO
1980- og 1990-årgang fra cru'et Etriac i Fins Bois
46161 - kr 299,90 (50 cl)
Farge og duft: Gullgul. Bløt lett og fruktig duft.
Smak: Svært fruktig anslag, fin fedme, sitter veldig godt med deilig frukt i finishen.
Vurdering: En cognac som også kvinner vil like.
Bestill her:

+
Ragnaud-Sabourin Christmas Cognac Grande Champagne XO
Årgang 1991 fra cru'et Ambleville, Grande Champagne
46159 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Kompleks duft med mye tørket frukt.
Smak: Mye frukt og fatpreg i anslaget, fruktsødmen holder seg helt ut i slutten.
Vurdering: Absolutt en god cognac som vil falle i smak hos mange rundt julebordet.
Bestill her:

+
Delamain Christmas Cognac Grande Champagne XO
20 år gammel fra ulike cru'er i Grande Champagne
46162 - kr 349,50 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Svært elegant og fruktig duft med en del fatkrydder.
Smak: Rikt rundt anslag, bløt og fyldig, en del fat i finishen.
Vurdering: En cognac som er lett å forstå og like.
Bestill her:

Paul Giraud Christmas Cognac Grande Champagne XO
Yngste elementet er 8 år, alt fra cru'et Bouteville, Grande Champagne
46793 - kr 349,90 (50 cl)
Farge og duft: Mørk gylden. Veldig spesiell duft, nesten uren.
Smak: Kraftig anslag, god frukt i retning syltet eple, sitter lenge med litt daff sødme i finishen.
Vurdering: Den særeste av julecognacene, for den som ønsker en diametralt annen stil enn Jon Bertelsen Julecognac.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her