Julecognacen må du handle nå

Det er for tidlig å tenke på julegaver nå, tenker du. Og det er vi helt enige i. Men hvis du vil ha julecognac på bordet i år, må du handle nå. Vi lover deg store smaksopplevelser.
Aase E. Jacobsen
31 Oktober 2003 - 16:43

Hele Norges - og i særdeleshet Nord-Norges - egen cognacblender, Jon Bertelsen,  stiller i år opp med ikke mindre enn sju ulike julecognacer. Som i fjor er kvaliteten helt i toppsjiktet, bare vellagrete cognacer fra de aller beste jordsmonnene, får inngå i blandingene som altså er godkjent av Bertelsen, og derfor er helt uten tilsetting av farge (karamell). Men det er kun cognacen som bærer hans navn som er helt egen komposisjon. Derfor er også prisen svært gunstig.

Ikke for det, de øvrige koster bare noen tiere mer for flasken som altså er på en halv liter. Svært praktisk siden dette er cognacer som er beregnet på å bli konsumert i løpet av julesesongen. De er dessuten satt sammen for at de skal nytes etter sesogens kraftige kost og derfor er også alkoholinnholdet et par-tre prosent høyere enn for vanlig cognac. Kvantum er dessuten svært begrenset, så hvis du skal sikre deg din skjerv må du trykke på bestillingsknappen raskt.

J. Normandin-Mercier Christmas Cognac Grande Champagne XO
1991-årgang fra Petite Champagne
46794 - kr 359,90 (50 cl)
Farge og duft: Gyldenbrun. Svært heftig duft som samtidig er raffinert med flott innslag av aprikos i alle varianter.
Smak: Fruktig anslag, meget stoffrik og konsentrert smak, all kraften til tross her er det eleganse i rikt monn, og ettersmaken er usedvanlig lang.
Vurdering: En hyperelegant cognac som alle cognacelskere kunne tenke seg både under juletreet og på julebordet.
Bestill her:

-
Léopold Gourmel Christmas XO
1986-årgang fra cru'et hiersac i Fins Bois
46160 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft: Gullgul. Stor krydret duft med nydelig appelsinskallaroma.
Smak: Bløtt, fyldig og sødmefylt anslag, krydret midtparti, varm, god og lang finish.
Vurdering: En meget god og fyldig cognac som gjør jobben etter et stort måltid.
Bestill her:

-
Jean Fillioux Christmas Cognac Grande Champagne XO
8-9 år gamle cognacer fra cru'et Juillac-le-Coq, Grande Champagne
46792 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Lett og svært elegant duft med mye aprikos i frisk, tørket og syltet form, samt lagret fatpreg.
Smak: Stort rundt anslag, mye sødme, tydelig alkohol som gir en varm munnfølelse, men den friske fruktigheten holder stand helt til slutt.
Vurdering: Meget god cognac som passer best etter de kraftigste måltidene.
Bestill her:

+
Jon Bertelsen Julecognac XO
1980- og 1990-årgang fra cru'et Etriac i Fins Bois
46161 - kr 299,90 (50 cl)
Farge og duft: Gullgul. Bløt lett og fruktig duft.
Smak: Svært fruktig anslag, fin fedme, sitter veldig godt med deilig frukt i finishen.
Vurdering: En cognac som også kvinner vil like.
Bestill her:

+
Ragnaud-Sabourin Christmas Cognac Grande Champagne XO
Årgang 1991 fra cru'et Ambleville, Grande Champagne
46159 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Kompleks duft med mye tørket frukt.
Smak: Mye frukt og fatpreg i anslaget, fruktsødmen holder seg helt ut i slutten.
Vurdering: Absolutt en god cognac som vil falle i smak hos mange rundt julebordet.
Bestill her:

+
Delamain Christmas Cognac Grande Champagne XO
20 år gammel fra ulike cru'er i Grande Champagne
46162 - kr 349,50 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Svært elegant og fruktig duft med en del fatkrydder.
Smak: Rikt rundt anslag, bløt og fyldig, en del fat i finishen.
Vurdering: En cognac som er lett å forstå og like.
Bestill her:

Paul Giraud Christmas Cognac Grande Champagne XO
Yngste elementet er 8 år, alt fra cru'et Bouteville, Grande Champagne
46793 - kr 349,90 (50 cl)
Farge og duft: Mørk gylden. Veldig spesiell duft, nesten uren.
Smak: Kraftig anslag, god frukt i retning syltet eple, sitter lenge med litt daff sødme i finishen.
Vurdering: Den særeste av julecognacene, for den som ønsker en diametralt annen stil enn Jon Bertelsen Julecognac.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her