Julegaven til den (u)tålmodige

En purung vintage portvin er for den som ikke har det travelt, eller for den som gjerne bryter regler - bare det smaker godt.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

For det gjør Quinta do Noval Vintage 2007 (51628) til de grader, selv om det for vinpuristen er en åpenbar forbrytelse å gå løs på den i dag. Vintage portvin fra 2007 har nemlig, og det bare et drøyt halvår etter lanseringen, plassert seg helt i toppen sammen med strålende årganger som 2003, 2000, 1997, 1994, 1992, 1985 og 1983 - for å ta de siste.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Sjelden rikdom
Denne portvinen har derfor et utrolig langt liv foran seg. Mye takket være perfekte proporsjoner, altså riktig mengde med frukt, syre, tanniner og konsentrasjon. Den er rett og slett vanvittig elegant og med en enorm kremaktig fruktfylde som holdes oppe av veldig god syre og tilsvarende tanniner. Denne tar jeg gjerne med meg i graven, for den kommer til å holde mye lenger enn meg.

Men for all del, du må ikke vente til du er så gammel at du knapt klarer å løfte glasset. Smak gjerne på den i dag, for du blir altså møtt med en rikdom av de sjeldne. Det er i alle fall mye bedre enn å la den ligge noen år, for da kan du bli veldig skuffet. Viner med langt lagringspotensial har en tendens til å lukke seg inne etter de aller første blussende årene. Og denne fasen, som det heter på vinspråket, vet du aldri helt eksakt hvor lenge varer. Kanskje 10, 15 eller endog 20 år.

Ingen dårlig trøst
Er det en for stor risiko å ta - eller ventetiden synes for lang, finnes det veldig gode "ferdigløsninger". Som Quinta do Noval Unfiltered Late Bottled Vintage 2004 (51627) . Denne magnumen er en svært seriøs og konsentrert representant for denne vinstilen som ofte kalles fattigmannstrøst. Mye takket være at den er laget i den ufiltrerte stilen , hvilket gjør den svært så "vintage-lik".

Men også fordi den er signert Quinta do Noval som tilhører den ypperste portvinseliten. Det er også deres andre utmerkete vintage, som er veldig godt priset, Quinta do Noval Silval Vintage 2007 (51629) . Mens de aller beste druene fra de eldste parsellene reserveres for den "store" Noval, går druer fra resten av eiendommens topp ratede vinmarker i Silval.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Quinta do Noval Vintage 2008

Produsent:
Quinta do Noval
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
755,00 kr
Varenummer:
5162801
97 Poeng
Les smaksnotatene »

Quinta do Noval Unfiltered Late Bottled Vintage 2004

Produsent:
Quinta do Noval
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
1.500l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
439,00 kr
Varenummer:
5162701
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Quinta do Noval Silval Vintage 2007

Produsent:
Quinta do Noval
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
448,00 kr
Varenummer:
5162901
93 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen