Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Julegavetips i siste liten

Om du ikke har rukket å kjøpe alle julegavene ennå, er dette et tips du absolutt bør vurdere.
Aase E. Jacobsen
22 Desember 2010 - 12:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Castell'in Villa Chianti Classico 2009 (49925) er ikke bare å finne i samtlige polutsalg i Norge, men den vil garantert bli veldig godt mottatt av den heldige.

For her snakker vi om en chianti i lekker-klassen og til bare to hundre kroner. Den karakteriseres av veldig god syre og fine slanke tanniner, samt et nydelig preg av modne røde bær. Et flott følge til alt av lam, lyst kjøtt og rike pastaretter.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lange tradisjoner
Litt mer av alt, også modning, men altså til dobbel pris, får du med produsentens toppvin, Castell'in Villa Chianti Classico Riserva 2004 (63313).

Men den må du altså vente til over jul med å få tak i hvis du ikke er så heldig å være i nærheten av de polutsalgene i Oslo (Steen & Strøm) og Trondheim (Munkegata) som har den inne.

Castell'in Villa er en veldig tradisjonsrik vingård i Castelnuovo Berardenga helt sør i Chianti Classico-området. Bare en drøy mil øst for Siena. Den har røtter tilbake til 1200-tallet, men som på 1960-tallet ble overtatt av den greskfødte prinsessen Coralia og hennes mann Riccardo Pignatelli della Leonessa som kommer fra en av Italias mest prominente familier. Derimot ikke for å lage vin, men heller for å planlegge for fremtiden, les alderdommen.

Tradisjonell fremstilling
Men som alle andre vingårder inkluderte de til sammen 300 hektarene også vinmarker. Dette skulle bli Riccardos lidenskap, men da han døde i 1971 hadde Coralia valget mellom å selge eller å involvere seg. Hun valgte det siste, og kvaliteten på Castell'in Villa borger for at det var et fornuftig valg.

Castell'in Villa-vinene lages på en veldig tradisjonell måte med naturgjær og store velbrukte fat til modningen. Coralia som i dag er 73 år har vært en sterk motstander av alt som heter barrique og moderne fremstillingsteknikker. Resultatet er en svært elegant og altså langt fra "gammelmodig" sangiovesestil som også lagrer godt.

Vellagret vare
I januar kommer hennes riserva i 1995-utgave i et begrenset utvalg, men den finnes allerede på spesialpolet Vika i Oslo til kroner 450 (93 p) om du er i nærheten. Der har de også 1991-utgaven i magnum til kroner 940 (92 p). Mens 1995 fortsatt er fast og lovende, er 1991 en drøm i mykhet og orientalsk preg.

Grunnen til at vi kan nyte så vellagrete utgaver i dag, er at det for hver god årgang holdes tilbake en viss mengde vin for fremtidig lansering. Den høye kvaliteten skyldes også det faktum at Coralia bruker kun rundt en firedel av druene som de 54 hektarene gir. Resten selges til andre.
 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her