Julens beste gløgg

Det blir ikke skikkelig jul uten en kruttsterk og brennhet gløgg som varmer helt ut i hårrøttene.
Redaksjonen
18 Desember 2009 - 13:00

Ekte vare er nå en gang det beste, og har du først fått smaken for ekte gløgg går du aldri tilbake til den ferdiglagde fra super'n!
 
Det ikke mange er klar over er at det å lage sin egen julegløgg er såre enkelt også, og med denne oppskriften kan du ta i mot selskapets hyllest som en fullbefaren vert og bartender.
 
 
Vi har nok litt igjen før vi kan skryte på oss å nyte gløggen like mye som våre gode naboer i øst.
 
Svenskene tyller i seg hele 4 millioner liter hvert år av denne krydrete lekkerbisken, og der serverer de gjerne juletapas sammen med gløggen, slik som pepperkaker med blåmuggost, dadler med bacon i tillegg til de vanlige kakene.
 
 
Gløgg er dog ikke et skandinavisk fenomen, for den eldste kjente forgjengeren til gløggen var en drikk som kaltes Hippokrates, oppkalt etter den greske legen som levde 460-370 f.Kr. Drikken bestod av vin med ulike krydder.
 
Selv romerene smakssatte vinen sin med honning og velduftende krydder som kardemomme, safran, fiolrot og ingefær.
 
I dag bruker vi gjerne et brennevin til å smakssette gløggen, i tillegg til vinen og krydderne, og her kan du bruke det du liker aller best selv.
 

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter online.
 
 
Vi i Apéritif ønsker deg og dine en riktig God Jul!
 
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Nå kan du gratis få Ukens drink som e-post. Se lenger ned for mer info.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her

Ukens drink som e-post er en tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver fredag får du som abonnerer på Ukens drink en e-post med helgens lekreste drink - rett i e-postkassen din.

Gløgg

Gløgg

Fremgangsmåte

Oppskriften gir  ca. 1 liter gløgg.

Varm opp vin og krydder sakte, ha i sukkeret og rør rundt til det er helt oppløst. Det beste er å varme vin med krydder dagen før og la det stå kaldt frem til festen for å få fram smakene bedre.

Tilsett det brennevinet du liker best av vodka, rom eller cognac, og varm opp forsiktig når gløggen skal serveres.

Legg rosiner og skåldede mandler i små skåler og serverer ved siden av.
 
Server gløggen i varmebestandige glass og pynt med en sitron- eller appelsinskive. Bruk gjerne en kanelstang som rørepinne.

Tips:
Du kan også lage vaniljegløgg ved å bruke vaniljevodka i gløggen.
 
Denne gløggen kan du godt lage uten brennevin dersom du vil ha en litt lettere variant. Prøv gjerne med stjerneanis og andre krydder i gløggen også.
 
 

 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til stjernerestauranten Savage i Oslo, opplev Franciacorta på sykkel, Etna rundt og et dypdykk i Oaxacas gastronomi og ekte mezcal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her