Dagens rett

Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Foto: (Matprat/Mari Svenningsen)

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.
Redaksjonen
25 Desember 2019 - 02:00

Enten du har sikret deg en rå juleskinke eller du har valgt å kjøpe en ferdig stekt utgave, har du hovedingrediensen til denne retten som er inspirert av svenskenes favorittjulemiddag.

De beste tipsene til julematen finner du her

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Bestill dagens rett som e-post

 

Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Fremgangsmåte

  1. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie eller bruk en stekepose og stikk inn et steketermometer midt inn i kjøttet.
  2. Stek kjøttet midt i ovnen på 125 grader til termometeret viser 70 grader. La kjøttet hvile på benken i minst 15 minutter før du skjærer det opp.
  3. Ovnsbakte rotgrønnsaker: Rens grønnsakene og kutt dem opp i tykke fyrstikkliknende biter (julienne). Ha grønnsakene i en ildfast form sammen med salt og smør og bak i ovn på 125 grader i ca 1 time. 
  4. Skru grillelementet på 225 grader etter at du har tatt ut kjøttet og la grønnsakene stå inne til de blir gylne og brune i kantene (ca 10 minutter). Vend inn finhakket estragon i grønnsakene før servering.
  5. Potetene skrelles og kokes nesten ferdig. Smelt smør i varm panne og stek potetene gylne i smøret, ha på litt salt.
  6. Saus: Sausen lages ved å ha sennep, soya, honning og sjy fra kjøttet og vann i en liten kjele. Kok opp og rør inn maisennajevning før servering.

Tips: 
På travle dager kan du gjerne bruke ferdig kokt juleskinke til denne retten.

 

Flere lekre retter med julepålegget

Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri
Dagens rett

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri

Det er altså chimichurrisausen som setter fart på smaksløkene i denne oppskriften med biff i bagett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her