Kaffe - helse i hver dråpe

Kaffedrikking blir av enkelte sett på som en uvane i likhet med røyking. Kanskje ligger årsaken til dette i det faktum at disse to stimuli, om vi kan kalle de dét, i stor grad nytes sammen. Nå viser det seg altså at kaffe er sunnere enn antatt.
Redaksjonen
22 Mai 2001 - 16:08

Kaffe inneholder fire ganger så mye antioksidanter som te, og seiler dermed opp som landets mest utbredte helsedrikk mot kreft og aldring.

Det viser en amerikansk undersøkelse som nylig ble lagt fram på verdenskonferansen for kaffe i London. Professor Peter Martin fra Vanderbilt University i USA konkluderte her med at kaffe er proppfull av livsviktige antioksidanter, selv sammenlignet med grønn te og urtete.

En god nummer to
- Tross alt drikker en vanlig nordmann årlig rundt 160 liter kaffe, noe som gjør den til vår nasjonaldrikk. Det er bare vann vi drikker mer av, sier daglig leder Egil Pettersen i Norsk Kaffeinformasjon som synes det er hyggelig å få bekreftet at kaffe har positive effekter utover å være en sosial drikk.

Farlig oksygen
Te drikkes av mange for å forebygge blant annet kreft og hjertesykdommer, nettopp fordi den inneholder antioksidanter. Undersøkelsen avslører at kaffe har fire ganger høyere innhold av antioksidanter enn te.

Antioksidanter bekjemper farlig oksygen, såkalt frie radikaler, og hindrer dermed en gradvis forgifting av kroppen. Noe som kan ende med kreftsykdommer, hjerteproblemer, aldring og nedsatt immunforsvar.

- Jeg tror ikke at nordmenn vil øke kaffeinntaket som følge av den nye undersøkelsen, men håper den bidrar til at folk får et enda mer positivt forhold til kaffe, sier Egil Pettersen.

- Det har vært mange studier på kaffens effekt på helsa, men noen negativ effekt har aldri latt seg dokumentere, bortsett fra en viss kobling mellom kolesterol og høyt inntak av kokekaffe, sier Pettersen, som ikke nøler med å anbefale et daglig inntak på fem til seks kopper.

Rødvin, te og kaffe
Mulige kilder for frie radikaler er røyking, luftforurensing, stråling og, overraskende nok, trening. Mineraler som selen, kopper og sink styrker kroppens forsvar mot frie radikaler. I tillegg kan man sikre seg et solid inntak av antioksidanter gjennom soyabønner, rødvin, rosmarin, sitrusfrukt, løk, oliven, te, og altså kaffe.

Kilde: Newswire
Foto: Roger Kolbu

Ta deg en runde i Apéritifs Kaffeseksjon og les mer om hvordan du kan lage bedre kaffe

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her