Kald kaffe er hot

Sommerens kalde hit er iskaffe i sine utallige kreasjoner. Alle kaffebarer kommer garantert til å tilby en omfattende meny av slike. Men det er fullt mulig å gjenskape drikkene i eget kjøkken. Her finner du en rekke deilige komposisjoner.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2000 - 14:55

For å lage skikkelig iskaffe hjemme er du helt avhengig av en espressomaskin, for iskaffe laget av traktekaffe blir ikke det samme, selv om du lager den sterk. Det er intensiteten i espressoen som setter den riktige smaken. Dessuten trenger du en elektrisk blender som er kraftig nok til at den klarer å knuse isen som er et annet viktig element.

Hvis du ikke har en blender, som jo koster minst tusen kroner og gjerne det dobbelte, kan du bruke en såkalt shaker som bartendere bruker. Den brukes til å avkjøle kaffen og riste luft inn i drikken. Før du siler den over i glasset. Men en blender bør stå på ønskelisten til en hver som elsker å eksperimentere med flytende ingredienser.

Kaffesiruper må til
Iskaffe skal dessuten være søtlig. I stedet for å bruke sukker som du må røre ut i den varme espressoen kan du bruke kaffesiruper som fås i så mange smaksvarianter at vi har mistet oversikten. Stadig flere leverandører entrer banen. Sist ut er norskproduserte Barista som finnes i vanilje, karamell, irish cream, mandel og hasselnøtt, som alle er blant de mest populære aromaene. Størst på markedet er franske Monin med et enormt utvalg. Andre merker er amerikanske Da Vinci og Toriani.

En idé for sommertaffelet er å gå til anskaffelse av et antall flasker med dine favorittsmaker. Om det er ovennevnte aromaer eller mer uvanlig kaffearomaer som bringebær, grønn banan eller carribean. Disse sirupene kan du nemlig bruke til klassisk soda, bare tilsett soda water, til slush, kjør med is i blender, til å helle over iskrem, i smoothies som er sommerens andre store drikkemote, altså iskrem og fruktsaft, og selvsagt i drinker.

Trish Skeie som er espressokonsulent hos Pals Kaffe har laget oppskriftene nedenfor. Og hun kan dette etter flere år som barista i California hvor iskaffe har vært stort i mange år.

Helt nylaget
Til hvert glass trenger du en dobbel espresso og den må være helt nylaget. Gammel kaffe gir ingen god iskaffe. - Noen smaker passer bedre sammen enn andre, påpeker Skeie: Hvis du bruker sjokoladesaus i iskaffen og ønsker en smak til, må den være intens, eksempelvis mint. Og bruker du kremfløte i iskaffen, passer det godt med en smak som hasselnøtt. Frisk frukt er ikke det enkleste siden syrene vil kunne få melken til å sprekke. Men du kan prøve med jordbær Banan er imidlertid et godt alternativ.

I mange land, for eksempel i Vietnam hvor forbruket av iskaffe er kjempehøyt, brukes kondensert søt melk. Fordelen er at den er stabil, altså at ikke sprekker når den blandes med andre ingredienser. Men slik melk har en spesiell smak som nordmenn ikke er vant til, derfor anbefaler Skeie å bruke vanlig H-melk, men så fersk som overhodet mulig. Hos Starbucks-kjeden brukes det et naturlig bindemiddel (laget av en alge) som gjør at iskaffen ikke skiller seg. Men det produktet er ikke tilgjengelig i Norge.

Moccaccino
et glass is
1 dl melk
2 ss sjokoladesaus
dobbel espresso
Ha is i blenderen. Hell melk over, deretter sjokladesaus og til slutt espressoen. Kjør til isen er knust, hell over i glass og server umiddelbart. Dette blir en middels søt iskaffe.

Iskaffe con panna

Fyll et glass med isbiter. Hell over 2 ss vaniljesirup. Deretter en dobbel espresso. Til slutt heller du kremfløte (ca ½ dl) forsiktig over i sirkel. Server med sugerør som du bruker til å røre med. En mektig iskaffe.

Cappuccino on the rocks
Steam melk slik at det blir et tykt skumlag på toppen. Sett til side. Hell masse is i et glass. Så 2 ss vaniljesirup, samt en dobbel espresso. Til slutt legger du melkeskummet på toppen ved hjelp av en skje.

Carribean
et glass is
1 dl melk
4 ss Monin Carribean
dobbel espresso
evt. kremdott
Hell alt i blender bortsett fra kremen og kjør til isen er knust. Hell over i glass. Denne iskaffen blir veldig tykk, nærmest en slush. Pynt eventuelt med kremdott. Godt alkoholfritt alternativ da det smaker virkelig rom av den.

Jordbæriskaffe

et glass is
10 jordbær
ca. 3 ss melis
dobbel espresso
Kjør alt i blender. Smak til med eventuelt mer melis hvis jordbærene ikke er så søte. Hell over i glass. En forfriskende dessertdrikk.

Mokka og bærsirup
Bland 2 ss sjokoladesirup med 1 dl kald melk. Fyll et glass med isbiter. Hell 2 ss jordbær- eller bringebærsirup over.

Caffe Borgia
Bland 2 ss sjokoladesirup med 1 dl kald melk. Fyll et glass med isbiter. Hell 2 ss appelsinsirup over, deretter sjokolademelk. Så en dobbel espresso. Topp med en kremdott og raspet muskatnøtt og (syltet) appelsinskall oppå der. En klassiker.

Cocolatte frappé
et glass is
1 dl melk
2 ss cocossirup
dobbel espresso
Hell alt i blender og kjør til isen er knust. Hell i glass og topp med kremdott og dryss kanel på toppen. En potensiell favoritt.

Moccamint frappé
et glass is
1 dl melk
2 ss sjokoladesaus
2 ss crème de menthe-sirup
dobbel espresso
Bland melk og sjokoladesaus. Hell alt i blender og kjør til isen er knust. Hell i glass og topp med kremdott. Mektig men samtidig forfriskende.

Foto: Norsk Kaffeinformasjon

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her