Keiserlig 3-stjerners

Arcus Produkter har løftet norske trestjerners folkecognacen ut av sin anonyme allestedsnærværelse til en mer konkurransedyktig posisjon i møte med annen fransk cognac.
Redaksjonen
26 September 1997 - 19:38

Bonaparte er det nye familienavnet og verken emballasjen, som er spesialdesignet, eller innholdet er keiserens nye klær. Mens kravet til tre stjerner er minimum to år, er de aller yngste elementene i Bonaparte Tre Stjerner (AD, 6738, kr 296) minst tre år. Hovedinnholdet er seks år og toppdressingen åtte år gammel. Tre Stjerner som helt siden forbudstidens opphevelse i 1927, lenge var landets desiderte bestselger i sin kategori, deler skjebne og navn med Bonaparte VSOP (052, kr 320), som også har fått nytt liv og nye muligheter etter forskjønnelsen. Minimumsalder for innholdet er i henhold til loven fire år, brorparten av blandingen er åtte og toppdressingen 16 år. Opprinnelsen er regionene Petite Champagne og Fins Bois.
 

 
Hakket over finner vi Bonaparte XO (bestillings- og tilleggsutvalg, pris kr 495,-.) som er en sterkt forbedret utgave av Bonaparte Cognac Vieux. Sammensetningen er 16 og 26 år gammel cognac fra Grande Champagne, Petite Champagne og Fins Bois.
 
Den mest kongelige av dem alle er Bonaparte Royal 60 Ans (30377, kr 1200) som ble lansert i forbindelse med kongeparets 60 års dag tidligere i år. Denne meget eksklusive blanding av utvalgte 60 år gamle cognacer fra Grande og Petite Champagne finnes i et begrenset utvalg, kun 7000 flasker. Den har utviklet den spesielle ranciokarakteren, en form for brent karamellpreg, som først oppstår etter 40-50 år i hetvin og brennevin lagret i fat.
 
Felles for alle fire familiemedlemmer er at de er produsert og blandet hos Château Tiffon, et cognacslott med norske aner. Fortsatt bærer slottsherrene, Antoine, Philippe og Richard, alle tredje generasjon cognacprodusenter, det norske familienavnet, Braastad, med stolthet. Deres bestefar, Sverre Braastad, fra gården med samme navn ved Gjøvik, fulgte som 20-åring etter sin onkel til Jarnac utenfor Cognac. Her fikk han arbeid som selger hos Bisquit. Etter noen år vant han hjertet til produsenten Tiffons barnebarn, Edith, og måtte derfor forlate Bisquit. Sverre Braastad levde til sitt 100. år og hadde derfor anledning til å følge cognacproduksjonen helt til våre dager. Tiffon er en av få som gjør alt selv, det vil si alt fra druedyrking til modning av den destillerte vinen. Braastad-familien reserverer den beste cognacen til sine beste kunder, og det er det norske markedet, nå som for 70 år siden, da Tre Stjerner ble lansert.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her