Kjærkomment fra Burgund

Denne produsenten byr ikke bare på sårt savnet innhold i burgundhylla, men også andre godbiter, og alt er 100 prosent biodynamisk.
Aase E. Jacobsen
20 Mai 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Polets tilbud av (hvite) burgundere med fast hylleplass har alltid vært begredelig. Med mainyhetene kom det flere gode tilskudd, deriblant Roche de Bellene Meursault les Charrons 2011 (80433). En svært ung og elegant burgunder med godt meursaultpreg og fint potensial.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Grillet eller ei
Men produsenten Domaine de Bellene, som er ingen ringere enn den talentfulle negoçianten Nicolas Potel, har mer å by på. Et virkelig godt kjøp er Dom. de Bellene Saint Romain Blanc Vieilles Vignes 2008 (52132) - en svært ren og klar chardonnay med klare mineraltoner og velintegrert fat. En lekker vin til så vel grillet som "ubesudlet" sjømat.

God vinvaluta
Saint-Romain tilhører ikke Burgunds mest kjente appellasjoner, og det skyldes nok at det ikke er noen premier cru-er eller grand cru-er i kommunen. Dessuten er den svært liten, kun 140 hektar totalt, og det produseres like mye rødt som hvitt selv om de hvite er mest vellykkete. For takket være et steinete kalkholdig jordsmonn har Saint-Romain et godt potensial. Og ikke minst gir appellasjonen god vinvaluta.

Biodynamisk
Det var i 2005 at Potel etablerte domaine-et som samler en rekke mindre parseller over hele Burgund, som Santenay, Saint Romain, Volnay, Beaune, Nuits-Saint-Georges og Vosne-Romanée. Fellestrekk for parsellene er at de har "godt voksne" vinstokker, inntil 110 år gamle.

Dessuten er så vel dyrking som fremstilling biodynamisk. For hvitvinene presses ikke druene, men mosten får renne ned i ståltankene ved hjelp av egenvekt og tyngdekraft. Dette sørger ytterligere for å holde avkastningen nede. Selve gjæringen som altså skjer uten noen form for tilsettinger foregår i fat av ulike alder.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her