Kjapt med svin

Renskåret svinekjøtt woket med en god olje på sterk varme, grønnsaker med chili og hvitløk, kinesisk soya og asiatiske nudler - det tar bare noen minutter. Apéritif gir deg oppskrifter og selvfølgelig vinforslag.
Redaksjonen
25 August 2000 - 13:00

Svinekjøttet kan brukes i mange retter. Med strimlet svinekjøtt går det raskt å lage deilig mat. Det er viktig for resultatet at det stekes raskt, men med en viss forsiktighet. Husk det skal bare så vidt gjennomstekes, da er det saftig og smakfullt.

Renskåret svinekjøtt woket med en god olje på sterk varme, grønnsaker med chili og hvitløk, kinesisk soya og asiatiske nudler - det tar bare noen minutter. Og det lyse kjøttet passer like godt sammen med mild frukt som med sterke krydder. Det er også godt å vite at renskåret svinekjøtt bare har 2-4 prosent fett, og kjøttet tar ikke opp fett når du steker det, faktisk er det tvert imot!

Babi Asamanis
4 porsjoner

600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2-3 ss olje
1 løk
2 paprika
1/2 rød chilipepper
3 båter hvitløk
6 ss sursøt saus, evt. 1 pose woksaus, sursøt type
2 dl vann/ananassaft
1 liten boks ananas

Skjær kjøtt og paprika i strimler og løk i ringer. Finhakk chili og hvitløk.
1. Fres kjøttet raskt i wok eller panne til det er pent gyllent (bør stekes i 2-3 omganger).
2. Ta ut kjøttet og fres grønnsaker, chili og hvitløk et par minutter.
3. Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp og smak eventuelt til med mer sursøt saus.
Serveres med ris.

Vinforslag: For å matche den sursøte sausen i trenger du en vin med masse søt frukt og lite tanniner, for eksempel Duque de Viseu 1997 Sogrape Dão Portugal til kr 87,- (varenr. 11926, basis). Prøv gjerne også et par hvite varianter: Ürziger Schwarzlay Riesling Halbtrocken 1992 Saar-Mosel Winzersekt kr 95,20 (varenr. 11512, basis) og Serriger Vogelsang Riesling Auslese 1989 Staatliche Weinbaudomäne Trier Saar Tyskland kr 115,70 (varenr. 13023, basis).

Svinefilet med pasta og mandelflak
4 porsjoner

ca. 600 g indrefilet av svin
1 ts salt
1/2 ts pepper
smør til bruning
1 ts fransk sennep
2 ss loffsmuler
1 ss hakket persille
1 pose (50g) mandelflak

stekes midt i ovnen på 220 grader i 12-15 minutter

250 g båndspagetti
1/2 squash
3 tomater
1-2 hvitløkbåter
2 ss smør
2 ss hakket persille eller andre krydderurter
salt og pepper

Renskjær fileten for hinner og del den i 4 tykke biffer. Dryss på salt og pepper, brun dem raskt i smør og legg dem i et ildfast fat. Rør sammen sennep, loffsmuler, persille og mandelflak og fordel dette over biffene, som blir best når de er knapt gjennomstekte.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Del squashen på langs og skjær den
i skiver. Del tomatene og skjær de i tynne båter etter at kjernene er fjernet.
Finhakk hvitløken. Fres squash, tomater og hvitløk i smør 3-4 minutter. Rør inn persille og smak til med salt og pepper. Bland grønnsakene i den nykokte pastaen.

Vinforslag: Til denne retten kan vi med fordel dempe litt ned på sødmen. Derved er Cambriz 1997/1998 Viso Bairrada Portugal kr 77,00 (varenr. 11149 basis,test) samt Valpolicella Classico Superiore Domìni Veneti 1996 C.S.V. Negrar Veneto Italia kr 81,60 (varenr. 34607 basis) gode valg. Begge disse to vinene er saftige, og med passe bærsødme til denne retten.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt.
Vinforslag: Roger Kolbu
Fotograf: Ragge Strand
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her