Kjempebillig sicilianer

Starten på året for ukens vin er svært så vennlig mot lommeboken, for den er en av polets aller rimeligste. Og med en imponerende god kvalitet i forhold til prisen. Best av alt er at den er svært anvendelig, og særlig velegnet er den sammen med mat.
Aase E. Jacobsen
02 Januar 2003 - 08:00

Viola Nero d'Avola (34464) oppfyller overraskende mange av forventningene du har når du smaker en vin. Den har en ren og behagelig duft, ikke bare ren bærsaft, men også en del såkalt jordsmonnspreg som stammer fra Sicilias vulkanske jordsmonn. Dessuten parfymerte aromaer og en touch av sjokolade. Det hele godt balansert.

I munnen er den saftig men ikke bare det. Den har god stofflighet med tydelig jordsmonnspreg også i smaken. Syrene er gode og tanninene tilstede men likevel bløte. Finishen har en del bitteraromaer, er krydret med innslag av lakris og kaffe. Og den tar ikke slutt med en gang heller. Alt dette får du for 59,90. Ikke verst. De som har uvanen med å handle billigvin i Sverige, kan droppe neste tur, for det kan den neppe være verdt, når du kan få en fyrig sicilianer til samme prisen som tilsvarende kvalitet på andre siden av grensen.

Den lave prisen skyldes delvis det forholdet at den er innkjøpt i bulk i anselig kvanta og tappet i Norge. Det bruker å gi kjøper gode betingelser. Og Sicilia er fortsatt i støpeskjeen når det gjelder å etablere seg på listen over verdens beste regioner for kvalitetsvin. Så sent som i 1990 var totalproduksjonen for Sicilia på 770 millioner liter hvorav mesteparten endte opp som vin for innblanding i norditalienske viner, til destillering eller som druekonsentrat.

I dag går trenden i retning DOC-viner, altså viner som tilfredsstiller krav om opprinnelse og utbytte, samt å utnytte de unike forholdene som Sicilia byr på. For selv om klimaet er hett og ikke i utgangspunktet velegnet for kvalitetsproduksjon, ligger de beste vinmarkene i fjellsidene hvor det er større temperaturvariasjoner samt bedre ventilasjon.

Sicilia har også en rekke særegne druesorter å by på. Som nero d'avola, Sicilias aller beste røde drue på grunn av dens gode struktur og relativt store lagringspotensial. Viola kommer fra det sørøstre hjørnet av øya hvor det normalt er svært varmt, men vinmarkenes beliggenhet på høydene i Sicilias indre sørger for at resultatet er balanserte viner.

Derfor er også Viola en god matvin som er super til helstekt kylling av typen Stange, Kjølberg, Holte eller Prior Gourmet. Men den går selvsagt også godt til andre retter, som smakrike pastaretter, gode saftige stekte pølser eller en god kjøttgryte.

En annen stor fordel med denne ukens vin er selvsagt korken som er syntetisk. Ingen flere irriterende opplevelser med at mugg fra korken har ødelagt vinen. Syntetisk kork burde være obligatorisk for all vin under 150 kroner siden den svært sjelden er beregnet på lagring.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her