Kjempebillig sicilianer

Starten på året for ukens vin er svært så vennlig mot lommeboken, for den er en av polets aller rimeligste. Og med en imponerende god kvalitet i forhold til prisen. Best av alt er at den er svært anvendelig, og særlig velegnet er den sammen med mat.
Aase E. Jacobsen
02 Januar 2003 - 08:00

Viola Nero d'Avola (34464) oppfyller overraskende mange av forventningene du har når du smaker en vin. Den har en ren og behagelig duft, ikke bare ren bærsaft, men også en del såkalt jordsmonnspreg som stammer fra Sicilias vulkanske jordsmonn. Dessuten parfymerte aromaer og en touch av sjokolade. Det hele godt balansert.

I munnen er den saftig men ikke bare det. Den har god stofflighet med tydelig jordsmonnspreg også i smaken. Syrene er gode og tanninene tilstede men likevel bløte. Finishen har en del bitteraromaer, er krydret med innslag av lakris og kaffe. Og den tar ikke slutt med en gang heller. Alt dette får du for 59,90. Ikke verst. De som har uvanen med å handle billigvin i Sverige, kan droppe neste tur, for det kan den neppe være verdt, når du kan få en fyrig sicilianer til samme prisen som tilsvarende kvalitet på andre siden av grensen.

Den lave prisen skyldes delvis det forholdet at den er innkjøpt i bulk i anselig kvanta og tappet i Norge. Det bruker å gi kjøper gode betingelser. Og Sicilia er fortsatt i støpeskjeen når det gjelder å etablere seg på listen over verdens beste regioner for kvalitetsvin. Så sent som i 1990 var totalproduksjonen for Sicilia på 770 millioner liter hvorav mesteparten endte opp som vin for innblanding i norditalienske viner, til destillering eller som druekonsentrat.

I dag går trenden i retning DOC-viner, altså viner som tilfredsstiller krav om opprinnelse og utbytte, samt å utnytte de unike forholdene som Sicilia byr på. For selv om klimaet er hett og ikke i utgangspunktet velegnet for kvalitetsproduksjon, ligger de beste vinmarkene i fjellsidene hvor det er større temperaturvariasjoner samt bedre ventilasjon.

Sicilia har også en rekke særegne druesorter å by på. Som nero d'avola, Sicilias aller beste røde drue på grunn av dens gode struktur og relativt store lagringspotensial. Viola kommer fra det sørøstre hjørnet av øya hvor det normalt er svært varmt, men vinmarkenes beliggenhet på høydene i Sicilias indre sørger for at resultatet er balanserte viner.

Derfor er også Viola en god matvin som er super til helstekt kylling av typen Stange, Kjølberg, Holte eller Prior Gourmet. Men den går selvsagt også godt til andre retter, som smakrike pastaretter, gode saftige stekte pølser eller en god kjøttgryte.

En annen stor fordel med denne ukens vin er selvsagt korken som er syntetisk. Ingen flere irriterende opplevelser med at mugg fra korken har ødelagt vinen. Syntetisk kork burde være obligatorisk for all vin under 150 kroner siden den svært sjelden er beregnet på lagring.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her