Kjølig frukt fra down under

Det er ikke ofte nye vinregioner får en slik flying start som Pemberton. Årsaken er høy kvalitet og etter australske forhold små volum.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Vest-Australia har hittil vært synonymt med Margaret River. Derfor er Pemberton fortsatt relativt ukjent for oss nordboere. Trolig for de fleste australiere også som helst forbinder denne sørvestlige spissen av kontinentet med frodig natur og turisme. Vakkert ser det i alle fall ut for oss som må nøye oss med bildene.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Mens regionen har vært bebodd i 40.000 år av aboriginere, og i 145 år av europeiske innvandrere, har den en svært kort vinhistorie. De første vinmarkene ble plantet så sent som 1985, for øvrig bare 18 år etter at Margaret River, 10 mil i nordvestlig retning, ble etablert.

Skogen beskytter
Det var klimaet som fikk landbruksmyndighetene til å initiere satsingen - trolig inspirert av Margaret Rivers suksess. Breddegraden i kombinasjon med høyden over havet gir et i australsk sammenheng kjølig klima. Maksimal sommertemperatur på 26 grader som om natten faller til 13 grader er perfekt for druer som riesling, sauvignon blanc, chardonnay og pinot noir. Men også cabernet sauvignon, merlot og sémillon.

Jordsmonnet er grusholdig avleiringsjord som lar den rikelige nedbøren trenge dypt ned. Nedbøren sørger dessuten for kraftig skogvekst, tømmer har alltid vært Pembertons viktigste næring, og denne skogen har nå fått en ny rolle, nemlig å beskytte vinmarkene mot den sterke vinden.

Tyskpinspirert
I dag er det en håndfull (15-16) produsenter i området som alle er familiedrevne og står dermed i skarp kontrast til bildet vi har av australsk vinindustri. Og det som er spesielt er at flere av dem er representert i Norge, takket være en gjeng entusiaster.

Størrelsen borger også for at det satses på kvalitet. Som hos Bellarmine som satser på hvite viner, og særlig riesling med klar tysk påvirkning . Deres vanlige riesling er derfor en halvtørr vin men sødmen er svært godt balansert av syrer. Druens typiske mineralkarakter er til stede og frukten er meget ren og god. En super vin til både sushi og asiatisk krydret mat . En tørrere versjon gir også assosiasjoner til nærmere himmelstrøk.

Australsk vinelite
Prisene er imidlertid en utfordring for den som har definert australsk vin godt innenfor hundrelappen. Alle koster det dobbelte og vel så det. Men overfor disse vinene må du løfte tankene ut av den vanlige down under-konteksten og sammenligne med gode viner fra Alsace og Tyskland.

Bellarmine lager også superelegant sauvignon blanc som med sin renhet konkurrerer så vel med Loire som med New Zealand. En i sannhet særpreget og morsom vin er Bellarmino som er en halvtørr rosé av chardonnay og pinot noir. Selv om mange gamle damer nok ville likt denne, er den 100 prosent seriøs og et funn til skikkelig spicy mat, gjerne indisk .

Selv om Salitage som har samme eier som Bellarmine, også lager gode hvite , er det særlig deres røde som vekker interesse. Det jernholdige grusjordsmonnet gir karakter til både en bordeauxblend og en shiraz . Og for pinot noir er Fonty's Pool en overbevisende kilde. Vinen er for øvrig laget med hjelp av vinmakeren fra Cape Mentelle i Margaret River.

Ikke rart at alle disse produsentene er sterkt representert blant Australias vinelite.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille noen av de ni vinene trykker du bare på denne lenken og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Dersom du allerede er abonnent på Ukens vin (før 06.09.06) vil du automatisk også motta godbiter i pollisten . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen