Godbiter i pollisten
Klar for en ny chablisfavoritt? Svaret bør være ja, for her får du mye for pengene

Klar for en ny chablisfavoritt? Svaret bør være ja, for her får du mye for pengene

Og selv om noen er I begrensete mengder, er porteføljen stor nok til at det blir en smak for alle.
07 Juli 2021 - 11:45

MGS_4504 copie - Copie.jpg [37.52 KB]For selv om Ch. de Fleys Chablis 1er Cru Mont de Milieu Vieilles Vignes 2018 er i en klasse for seg, er alle chablisene fra denne nykommeren på det norske markedet veldig gode kjøp i sine prissegmenter.

Det som at den skiller seg ut er kombinasjonen av premier cru-enn Mont de Milieu og planter som er mer enn 80 år gamle. Dermed får du en vin med enorm konsentrasjon – utbyttet er ca en halv kilo druer per plante som tilsvarer en halv flaske vin. Derfor er prisen usedvanlig gunstig, også med tanke på at den årlige produksjonen ligger på under 2000 flasker. Premier cru-chablis fra topprodusentene nærmere seg i mange tilfeller grand cru-priser, så det blir stadig mer interessant å finne alternativer – som i dette tilfellet.

Ch. de Fleys Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2018 er nært opptil allMGS_4507 copie - Copie.jpg [42.21 KB] den tid den kommer fra samme vinmark, men med planter som «bare» er 50 år i gjennomsnitt. Også det er veldig gammelt i Chablis-sammenheng.

2018 er på generell basis en litt atypisk chablisårgang med høy modning og lavere syre, men denne har både god syrlighet og fine salttoner ved siden av moden grønn eplefrukt. En deilig munnfull som også er et veldig godt følge til gode sjømatretter.

Årsaken til de gunstige prisene er trolig å finne i at Ch. de Fleys er et forholdsvis nytt navn på chablisscenen. Selv om familien har mer enn 100 år lange røtter i Fleys, midt i hjertet av Chablis, overtok de navnet Ch. de Fleys gjennom oppkjøpet av dette 1600-talls jaktslottet i Fleys i 1988. Eiendommen ligger ved foten av premier cru-åssiden Fourneaux som du ser på bildet under.

chai avec vu sur Les Fourneaux.jpg [498.66 KB]

_MGS1362 copie.jpg [323.39 KB]

MGS_4510 copie.jpg [352.40 KB]

Med slottet fikk de også vinmarken Clos du Château på én hektar, som gir druer til vinen Ch. de Fleys Chablis Clos du Château 2019. Den er nå kommet i ny og herlig årgang. 2019 kjennetegnes av bedre syrefriskhet enn 2018, og det gir seg utsalg i smaken ved at frukten er litt friskere og mineralpreget er mer framme i bildet til fordel for eiken. Denne chablisen er det veldig god tilgjengelighet av i Norge, omtrent alt som lages havner her.

Forskjellen på de tre utover parsellene de får druer fra, er også knyttet til vinifikasjonen. Den vanlige Mont de Milieu er 100 prosent stål, Vieilles Vignes er 30 prosent 1-3 år gamle barriques, resten ståltank, og Clos du Château har 80 prosent sementegg og resten eik på «ingredienslisten».

I tillegg finnes tre andre chabliser til enda gunstigere priser – se hele porteføljen her 

I dag er eiendommen HVE-sertifisert og drives av søsknene Béatrice, Benoît (tv) og Olivier Philippon, vinbønder i fjerde generasjon. 

portrett-collage-16x9.jpg [503.57 KB]Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her