Godbiter i pollisten
Klar for en ny chablisfavoritt? Svaret bør være ja, for her får du mye for pengene

Klar for en ny chablisfavoritt? Svaret bør være ja, for her får du mye for pengene

Og selv om noen er I begrensete mengder, er porteføljen stor nok til at det blir en smak for alle.
07 Juli 2021 - 12:45

MGS_4504 copie - Copie.jpg [37.52 KB]For selv om Ch. de Fleys Chablis 1er Cru Mont de Milieu Vieilles Vignes 2018 er i en klasse for seg, er alle chablisene fra denne nykommeren på det norske markedet veldig gode kjøp i sine prissegmenter.

Det som at den skiller seg ut er kombinasjonen av premier cru-enn Mont de Milieu og planter som er mer enn 80 år gamle. Dermed får du en vin med enorm konsentrasjon – utbyttet er ca en halv kilo druer per plante som tilsvarer en halv flaske vin. Derfor er prisen usedvanlig gunstig, også med tanke på at den årlige produksjonen ligger på under 2000 flasker. Premier cru-chablis fra topprodusentene nærmere seg i mange tilfeller grand cru-priser, så det blir stadig mer interessant å finne alternativer – som i dette tilfellet.

Ch. de Fleys Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2018 er nært opptil allMGS_4507 copie - Copie.jpg [42.21 KB] den tid den kommer fra samme vinmark, men med planter som «bare» er 50 år i gjennomsnitt. Også det er veldig gammelt i Chablis-sammenheng.

2018 er på generell basis en litt atypisk chablisårgang med høy modning og lavere syre, men denne har både god syrlighet og fine salttoner ved siden av moden grønn eplefrukt. En deilig munnfull som også er et veldig godt følge til gode sjømatretter.

Årsaken til de gunstige prisene er trolig å finne i at Ch. de Fleys er et forholdsvis nytt navn på chablisscenen. Selv om familien har mer enn 100 år lange røtter i Fleys, midt i hjertet av Chablis, overtok de navnet Ch. de Fleys gjennom oppkjøpet av dette 1600-talls jaktslottet i Fleys i 1988. Eiendommen ligger ved foten av premier cru-åssiden Fourneaux som du ser på bildet under.

chai avec vu sur Les Fourneaux.jpg [498.66 KB]

_MGS1362 copie.jpg [323.39 KB]

MGS_4510 copie.jpg [352.40 KB]

Med slottet fikk de også vinmarken Clos du Château på én hektar, som gir druer til vinen Ch. de Fleys Chablis Clos du Château 2019. Den er nå kommet i ny og herlig årgang. 2019 kjennetegnes av bedre syrefriskhet enn 2018, og det gir seg utsalg i smaken ved at frukten er litt friskere og mineralpreget er mer framme i bildet til fordel for eiken. Denne chablisen er det veldig god tilgjengelighet av i Norge, omtrent alt som lages havner her.

Forskjellen på de tre utover parsellene de får druer fra, er også knyttet til vinifikasjonen. Den vanlige Mont de Milieu er 100 prosent stål, Vieilles Vignes er 30 prosent 1-3 år gamle barriques, resten ståltank, og Clos du Château har 80 prosent sementegg og resten eik på «ingredienslisten».

I tillegg finnes tre andre chabliser til enda gunstigere priser – se hele porteføljen her 

I dag er eiendommen HVE-sertifisert og drives av søsknene Béatrice, Benoît (tv) og Olivier Philippon, vinbønder i fjerde generasjon. 

portrett-collage-16x9.jpg [503.57 KB]Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor
Dagens rett
Bluecheeseburger med coleslaw-tomatsalsa

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor

Saftig burgerkjøtt og smakskraftig ost er som hånd i hanske. Og nesten vanedannende godt. Prøv denne enkle oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her