Drikke
Klassisk fra Burgund

Klassisk fra Burgund

Dette er burgundere du trygt kan legge i kjelleren. Prisene er også gunstige.
Aase E. Jacobsen
06 Oktober 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Volnay og Pommard på premier cru-nivå har krøpet godt over femhundrelappen. Jean Marc Bouleys viner er imidlertid fortsatt innenfor rekkevidde, faktisk blant de "billigste" her til lands, samtidig som kvaliteten ikke står noe tilbake.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Matviner
Bouley Clos des Chênes Volnay 1er Cru 2008 (93532) er uhyre raffinert, slank og frisk, men takket være veldig god konsentrasjon har den et flott lagringspotensial. Den finnes også i 2007- og 2009-versjon, men 2008 er min favoritt. 2008 er nemlig burgundnerdenes år siden vinene kjennetegnes av høy syre og markante tanniner.

Det kan vi også si om Bouley Les Rugiens Pommard 1er Cru 2009 (93537) selv om den altså er fra "snille" 2009. Men denne premier cru-en i Pommard er aldri snill og myk, ei heller i Bouleys 2009-versjon, derimot svært stofflig og konsentrert og en vin som absolutt bør legges til side noen år for å hentes opp når den begynner å vise et større aromaspekter. Uansett blir den aldri en kosevin, men en perfekt match til saftig oksekjøtt med god saus. Klassisk så det holder.

Nye ideer
Bouley er en av de virkelig tradisjonsrike vinprodusentene i Volnay all den tid familien har holdt på med det samme siden 1527! Jean-Marc overtok i 1984 og driver nå sammen med sønnen Thomas. Da han kom tilbake fra opphold i New Zealand og Oregon brakte han med seg nye ideer hvilket gjorde at så vel metoder som utstyr i vinkjelleren ble oppgradert. Dessuten kjøres det et strengt regime i vinmarkene med fravær av gjødsel og plantevernmidler og utbyttebegrensing. De har i dag til sammen 8,5 hektar innen Volnay og Pommard. Målet er å lage vin som både har et langt liv og som er tilgjengelig i ung alder.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen
Dagens rett
Cannelloni med chili og cottage cheese

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen

Pasta er alltid godt. I dagens oppskrift gir vi deg en rimelig, enkel og ikke minst vegetarisk og småsint utgave av arten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her