Drikke
Knallbillig og godt fra Bulgaria

Knallbillig og godt fra Bulgaria

Produsenten Zagreus overbeviser med sine rødviner av druen mavrud. En av dem er en god utfordrer til amarone.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fra å være den viktigste rødvinskilden til det norske markedet midt på 90-tallet, har Bulgaria siden forsvunnet helt. Hele vinindustrien kollapset på grunn av store kvalitetsproblemer, og den ble liggende lenge nede mens sårene sakte leget seg.

Kvalitetsløft

Men nå har det skjedd saker. Bulgaria er atter en interessant leverandør av veldig prisgunstige viner. Det som er nytt er at kvaliteten er betraktelig løftet, i hvert fall er det inntrykket etter å ha smakt gjennom et utvalg viner som nylig er ankommet Norge. Om det er representativt for bulgarsk vin som sådan, kan jeg ikke si noe om. Det jeg kan si er at vinene som nå er å få kjøpt er av et helt annet kaliber, både hva kvalitet og karakter angår, enn på 90-tallet.

Slik var det på 90-tallet

Zagreus er en av de nye og spennende produsentene som har dukket opp i kjølvannet av kollapsen. Familiebedriften som ledes av Dimitar Kostadinov ble etablert i 2004 og har hele 120 hektar vinmarker som drives økologisk. Målsetningen med Zagreus er å bli best på druen mavrud som er en særegen bulgarsk drue knyttet til området Assenovgrad, omtrent midt i landet. Druen har godt lagringspotensial og kjennetegnes av modne røde bær, jordsmonn og krydder, god syre og bra tanniner.

Amarone-kopi

For hundrelappen er derfor Zagreus St. Dimitar Mavrud 2009 (97779)både en veldig god introduksjon til denne spennende druen samtidig som det er en god vin for høstlige måltider. Utmerket følge til lam.

Litt mer trøkk og farge er det i Zagreus Tiara Cuvée 2008 (97776) siden den inneholder både cabernet sauvignon og syrah. Ekstra mye vin for pengene byr deres toppvin, Zagreus Vinica 2009 (97778), på. Den er en utradisjonell vin siden den er laget av druer som har tørket i tre måneder, inspirert av suksessen amarone har på det internasjonale markedet. Men denne rene mavrud-vinen har klart å beholde sin egenart slik at den ikke oppleves som noen blåkopi, men heller en veldig god og fyldig vin som også tåler et langt opphold i kjelleren.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her