Knallbillig og godt fra Bulgaria

Knallbillig og godt fra Bulgaria

Produsenten Zagreus overbeviser med sine rødviner av druen mavrud. En av dem er en god utfordrer til amarone.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Fra å være den viktigste rødvinskilden til det norske markedet midt på 90-tallet, har Bulgaria siden forsvunnet helt. Hele vinindustrien kollapset på grunn av store kvalitetsproblemer, og den ble liggende lenge nede mens sårene sakte leget seg.

Kvalitetsløft

Men nå har det skjedd saker. Bulgaria er atter en interessant leverandør av veldig prisgunstige viner. Det som er nytt er at kvaliteten er betraktelig løftet, i hvert fall er det inntrykket etter å ha smakt gjennom et utvalg viner som nylig er ankommet Norge. Om det er representativt for bulgarsk vin som sådan, kan jeg ikke si noe om. Det jeg kan si er at vinene som nå er å få kjøpt er av et helt annet kaliber, både hva kvalitet og karakter angår, enn på 90-tallet.

Slik var det på 90-tallet

Zagreus er en av de nye og spennende produsentene som har dukket opp i kjølvannet av kollapsen. Familiebedriften som ledes av Dimitar Kostadinov ble etablert i 2004 og har hele 120 hektar vinmarker som drives økologisk. Målsetningen med Zagreus er å bli best på druen mavrud som er en særegen bulgarsk drue knyttet til området Assenovgrad, omtrent midt i landet. Druen har godt lagringspotensial og kjennetegnes av modne røde bær, jordsmonn og krydder, god syre og bra tanniner.

Amarone-kopi

For hundrelappen er derfor Zagreus St. Dimitar Mavrud 2009 (97779) både en veldig god introduksjon til denne spennende druen samtidig som det er en god vin for høstlige måltider. Utmerket følge til lam.

Litt mer trøkk og farge er det i  Zagreus Tiara Cuvée 2008 (97776) siden den inneholder både cabernet sauvignon og syrah. Ekstra mye vin for pengene byr deres toppvin, Zagreus Vinica 2009 (97778) , på. Den er en utradisjonell vin siden den er laget av druer som har tørket i tre måneder, inspirert av suksessen amarone har på det internasjonale markedet. Men denne rene mavrud-vinen har klart å beholde sin egenart slik at den ikke oppleves som noen blåkopi, men heller en veldig god og fyldig vin som også tåler et langt opphold i kjelleren.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Zagreus Vinica 2010

Produsent:
Zagreus
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Bulgaria
Område:
Assenovgrad
Pris:
177,10 kr
Varenummer:
9777801
89 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Zagreus Tiara Cuvée 2008

Produsent:
Zagreus
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Bulgaria
Område:
Assenovgrad
Pris:
104,90 kr
Varenummer:
9777601
86 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Zagreus St. Dimitar Mavrud 2009

Produsent:
Zagreus
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Bulgaria
Område:
Assenovgrad
Pris:
106,40 kr
Varenummer:
9777901
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen