Drikke
Knallbillig og godt fra Bulgaria

Knallbillig og godt fra Bulgaria

Produsenten Zagreus overbeviser med sine rødviner av druen mavrud. En av dem er en god utfordrer til amarone.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fra å være den viktigste rødvinskilden til det norske markedet midt på 90-tallet, har Bulgaria siden forsvunnet helt. Hele vinindustrien kollapset på grunn av store kvalitetsproblemer, og den ble liggende lenge nede mens sårene sakte leget seg.

Kvalitetsløft

Men nå har det skjedd saker. Bulgaria er atter en interessant leverandør av veldig prisgunstige viner. Det som er nytt er at kvaliteten er betraktelig løftet, i hvert fall er det inntrykket etter å ha smakt gjennom et utvalg viner som nylig er ankommet Norge. Om det er representativt for bulgarsk vin som sådan, kan jeg ikke si noe om. Det jeg kan si er at vinene som nå er å få kjøpt er av et helt annet kaliber, både hva kvalitet og karakter angår, enn på 90-tallet.

Slik var det på 90-tallet

Zagreus er en av de nye og spennende produsentene som har dukket opp i kjølvannet av kollapsen. Familiebedriften som ledes av Dimitar Kostadinov ble etablert i 2004 og har hele 120 hektar vinmarker som drives økologisk. Målsetningen med Zagreus er å bli best på druen mavrud som er en særegen bulgarsk drue knyttet til området Assenovgrad, omtrent midt i landet. Druen har godt lagringspotensial og kjennetegnes av modne røde bær, jordsmonn og krydder, god syre og bra tanniner.

Amarone-kopi

For hundrelappen er derfor Zagreus St. Dimitar Mavrud 2009 (97779)både en veldig god introduksjon til denne spennende druen samtidig som det er en god vin for høstlige måltider. Utmerket følge til lam.

Litt mer trøkk og farge er det i Zagreus Tiara Cuvée 2008 (97776) siden den inneholder både cabernet sauvignon og syrah. Ekstra mye vin for pengene byr deres toppvin, Zagreus Vinica 2009 (97778), på. Den er en utradisjonell vin siden den er laget av druer som har tørket i tre måneder, inspirert av suksessen amarone har på det internasjonale markedet. Men denne rene mavrud-vinen har klart å beholde sin egenart slik at den ikke oppleves som noen blåkopi, men heller en veldig god og fyldig vin som også tåler et langt opphold i kjelleren.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her