Drikke
Knallbillig og godt fra Bulgaria

Knallbillig og godt fra Bulgaria

Produsenten Zagreus overbeviser med sine rødviner av druen mavrud. En av dem er en god utfordrer til amarone.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fra å være den viktigste rødvinskilden til det norske markedet midt på 90-tallet, har Bulgaria siden forsvunnet helt. Hele vinindustrien kollapset på grunn av store kvalitetsproblemer, og den ble liggende lenge nede mens sårene sakte leget seg.

Kvalitetsløft

Men nå har det skjedd saker. Bulgaria er atter en interessant leverandør av veldig prisgunstige viner. Det som er nytt er at kvaliteten er betraktelig løftet, i hvert fall er det inntrykket etter å ha smakt gjennom et utvalg viner som nylig er ankommet Norge. Om det er representativt for bulgarsk vin som sådan, kan jeg ikke si noe om. Det jeg kan si er at vinene som nå er å få kjøpt er av et helt annet kaliber, både hva kvalitet og karakter angår, enn på 90-tallet.

Slik var det på 90-tallet

Zagreus er en av de nye og spennende produsentene som har dukket opp i kjølvannet av kollapsen. Familiebedriften som ledes av Dimitar Kostadinov ble etablert i 2004 og har hele 120 hektar vinmarker som drives økologisk. Målsetningen med Zagreus er å bli best på druen mavrud som er en særegen bulgarsk drue knyttet til området Assenovgrad, omtrent midt i landet. Druen har godt lagringspotensial og kjennetegnes av modne røde bær, jordsmonn og krydder, god syre og bra tanniner.

Amarone-kopi

For hundrelappen er derfor Zagreus St. Dimitar Mavrud 2009 (97779)både en veldig god introduksjon til denne spennende druen samtidig som det er en god vin for høstlige måltider. Utmerket følge til lam.

Litt mer trøkk og farge er det i Zagreus Tiara Cuvée 2008 (97776) siden den inneholder både cabernet sauvignon og syrah. Ekstra mye vin for pengene byr deres toppvin, Zagreus Vinica 2009 (97778), på. Den er en utradisjonell vin siden den er laget av druer som har tørket i tre måneder, inspirert av suksessen amarone har på det internasjonale markedet. Men denne rene mavrud-vinen har klart å beholde sin egenart slik at den ikke oppleves som noen blåkopi, men heller en veldig god og fyldig vin som også tåler et langt opphold i kjelleren.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her