Godbiter i pollisten
Knallkjøp fra Bordeaux – holder lenge gjør den også

Knallkjøp fra Bordeaux – holder lenge gjør den også

Lagringsdyktige Ch. Fourcas-Dupré er en gjenganger på spesialpolene. Men den finnes også allerede i en del vanlige polutsalg og ikke minst kan den bestilles. Den perfekte julegave til deg selv?
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2016 - 17:16

Perfekt for Ch. Fourcas Dupré Listrac-Médoc 2010/2011 er en virkelig lekker og seriøs vin for prisen. En vin som alle vil bli glad for å motta, både en og flere flasker av. For den er garantert et langt liv. Og spesielt i en god årgang. Nå er det 2011 som kommer til å overta for den strålende 2010 i løpet av denne uken.

Syrefriskt år

2011, som rent årgangsmessig ikke har oppnådd de samme skyhøye skårene som sin forgjenger, regnes likevel generelt som en solid årgang. Det er særlig syrene som er dette årets fremste styrke, ved siden av god konsentrasjon takket være små druer, og modne men tydelige tanniner. Alkoholnivået er også moderat.

Alt dette stemmer utrolig godt for Ch. Fourcas Dupré i 2011. En åpen og ekstra tiltalende vin med veldig god friskhet og ganske mørk karakter, men altså frisk så det holder. En vin som fungerer optimalt til storfe eller vilt. Og som vil utvikle seg i minst åtte år trolig mye lengre.

Svært lagringsdyktig

For at Fourcas Dupré holder lenge, har det vært utallige bevis på blant annet gjennom spesialpolets satsing på moden bordeaux. Nå sist var det den solide 2005-årgangen som ble tilbudt til en hundrelapp mer enn hva den ferskere utgaven koster.

Selv i mer «normale» år som 1975 og 1983 har dette slottet dokumentert sitt lagringspotensial. Cabernet er hoveddrue og bidrar med en fin fast tanninstruktur og syrlige solbærtoner. Merlot utgjør en nesten like stor andel av miksen og sørger for rundere karakter samt ikke minst jordlig innslag.

Dette vinslottet tilhører AOC Listrac-Médoc, et avgrenset område med 635 hektar vinmarker (av en Médoc-total på 5700) som ligger litt innover i landet for de beste delene av Médoc, nærmere bestemt midt mellom Margaux og St. Julien. Jordsmonnet består av et dypt gruslag ikke ulikt det som kjennetegner de beste delene av Médoc og hvor cabernet virkelig stråler, men i Listrac-Médoc er det ikke like dypt.

Godt jordsmonn

Kombinasjonen av en høy cabernetandel og dette grusjordsmonnet er suksessfaktorene for vinene herfra. Det sørger nemlig for veldig god drenering, og nedbør utgjør som kjent en konstant overhengende fare så tett på Atlanteren.

Men, for å sitere bordeauxekspert Per Mæleng i hans siste bok «En vingurus guide til Bordeaux og Burgund», når han diskuterer 1977-årgangen: «I de mest grusomme årgangene i Bordeaux er selv ikke den best drenerte grusen til hjelp.» Med 2011 er det imidlertid ingen fare, heller tvert om.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her