Drikke
Knallkjøp fra Burgund
Foto: (Audoin)

Knallkjøp fra Burgund

Marsannay har opparbeidet seg et renommé for roséviner, men de hvite og røde er faktisk enda mer interessante.
29 Mai 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

I hvert fall når vi skal dømme etter kvaliteten som Domaine Charles Audoin leverer.

Både i form av de to røde

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fire knallgode kjøp. Som også er flotte matviner og interessante lagringsobjekter.

Rosa styrke

De to røde nyter godt av en for pinot noir fantastisk årgang. I følge lokale eksperter har man ikke sett en slik kvalitet i Marsannay på mer enn tjue år.

Det kommer godt med her helt nord i Burgund, ved byen Dijon, hvor de røde har hatt et renommé som litt lette og syrefriske viner, med bra tanniner, som trengte relativt lang tid på å "tine".

Det var kanskje derfor rosétradisjonen som startet allerede i 1919, fikk et slikt godt fotfeste her. Rosé de Marsannay har siden vært svært ettertraktet.

Etter vinluskatastrofen måtte dessuten store deler av den opprinnelig ganske så vidstrakte Côte Dijonnaise gi tapt til storbyens stadig økende arealbehov.

Begrenset

Men sterke krefter presset på for å gjenopplive denne delen av Burgund. Så fra 1987 fikk Marsannay AOC for rød og hvit i tillegg til den rosa.

Det tillatte området er for øvrig langt mer begrenset enn for druer til rosévin. Mens rosévin kan lages av druer fra flatmarkene, er de røde og hvite begrenset til skråningene hvor innholdet av kalk (mergel) i jordsmonnet er markant.

Audoins rosé er en lettlikendes utgave, men likevel på den seriøse siden. Men den har ikke samme potensial som produsentens hvite viner som igjen nyter godt av gunstige forhold for chardonnay i 2006.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her