Drikke
Knallkjøp fra Burgund
Foto: (Audoin)

Knallkjøp fra Burgund

Marsannay har opparbeidet seg et renommé for roséviner, men de hvite og røde er faktisk enda mer interessante.
29 Mai 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

I hvert fall når vi skal dømme etter kvaliteten som Domaine Charles Audoin leverer.

Både i form av de to røde

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fire knallgode kjøp. Som også er flotte matviner og interessante lagringsobjekter.

Rosa styrke

De to røde nyter godt av en for pinot noir fantastisk årgang. I følge lokale eksperter har man ikke sett en slik kvalitet i Marsannay på mer enn tjue år.

Det kommer godt med her helt nord i Burgund, ved byen Dijon, hvor de røde har hatt et renommé som litt lette og syrefriske viner, med bra tanniner, som trengte relativt lang tid på å "tine".

Det var kanskje derfor rosétradisjonen som startet allerede i 1919, fikk et slikt godt fotfeste her. Rosé de Marsannay har siden vært svært ettertraktet.

Etter vinluskatastrofen måtte dessuten store deler av den opprinnelig ganske så vidstrakte Côte Dijonnaise gi tapt til storbyens stadig økende arealbehov.

Begrenset

Men sterke krefter presset på for å gjenopplive denne delen av Burgund. Så fra 1987 fikk Marsannay AOC for rød og hvit i tillegg til den rosa.

Det tillatte området er for øvrig langt mer begrenset enn for druer til rosévin. Mens rosévin kan lages av druer fra flatmarkene, er de røde og hvite begrenset til skråningene hvor innholdet av kalk (mergel) i jordsmonnet er markant.

Audoins rosé er en lettlikendes utgave, men likevel på den seriøse siden. Men den har ikke samme potensial som produsentens hvite viner som igjen nyter godt av gunstige forhold for chardonnay i 2006.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her