Drikke
Konkurrerer med Burgund

Konkurrerer med Burgund

Denne pinot noir-vinen skulle egentlig ikke være mulig å lage. Men smaken - den er like god som i Burgund.
Aase E. Jacobsen
03 Januar 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Biodynamisk dyrket pinot noir i et fuktig klima er vinmessig sett det reneste harakiri. Det tynne skallet på denne utfordrende druen gjør at den er svært utsatt for ulike typer sykdommer.

Likevel har Domaine Saint Nicolas på den franske Atlanterhavskysten dyrket pinot noir og andre druer biodynamisk siden 1995. Domaine Saint Nicolas er også den eneste produsenten som har klart å få til noe innenfor den ukjente appellasjonen Fiefs Vendéens.

Les mer om Domaine Saint Nicolas

Deres toppinot, Domaine Saint Nicolas La Grande Pièce 2007 (1316) er en veldig elegant, fyldig og fast utgave av denne «innlandsdruen» med tydelig mineralpreg og god skogsbærfrukt. En svært god matvin som også er holdbar, minst sju år i kjelleren.

Lavt utbytte

Mens pinot noir vanligvis dyrkes i kalkholdig jord, er det skifer som gjelder her. Utbyttet er svært lavt, kun 20 hl/ha for denne vinen. Vinstokkene er ikke veldig gamle, 25 år i gjennomsnitt. Men det er ikke snakk om moderne kloner, derimot selection massale, som på norsk heter planteforbedring. Det betyr at man henter stiklinger fra planter som allerede har funnet seg til rette i det aktuelle terroiret.

Les mer om planteforbedring

Thierry Michon som sammen med familien driver den nå 40 hektar store vingården, lager også en rimeligere pinot. Domaine Saint Nicolas Les Reflets 2011 (1339) er en vellykket miks med gamay og cabernet franc. Domaine Saint Nicolas Le Poiré 2009 (1317) er en morsom vin basert på négrette, en drue som er mer vanlig litt lengre sørøst i denne delen av Frankrike. Som navnet antyder gir den en vin med mye farge, og på grunn av skiferjordsmonnet får den et tydelig mineralpreg.

God friskhet

Gitt nærheten til Loire og jordsmonnet er det chenin som dominerer på den hvite siden. Likevel dyrkes de hvite druene i et skiferjordsmonn som også har innslag av leire. Disse parsellene har for øvrig en mer sørøstlig eksponering enn de som er dyrket med røde druer, som er sørvestvendt. Dermed oppnås maksimal friskhet, og det kjennes på smaken. Thierrys beste hvite, Domaine Saint Nicolas Les Hauts des Clous 2010 (1338), er for tiden utsolgt, men en smakebit får du gjennom Domaine Saint Nicolas Les Clous 2011 (1341) som også har chardonnay og den lokale grolleau gris i miksen.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her