Drikke
Kraftchampagne

Kraftchampagne

Denne champagnen konkurrerer med de aller største.
Aase E. Jacobsen
30 Juni 2011 - 09:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Agrapart l'Avizoise Blanc de Blancs Extra Brut Grand Cru 2004 (46737) er en veritabel kraftpakke med enorm konsentrasjon og et svært intenst mineralpreg. Definitivt ikke en champagne beregnet på å slurpes stående, derimot til smaksrike retter som hummer eller piggvar med skalldyrsaus. Aller best smaker den om den legges til side noen år, for den har et svært godt lagringspotensial.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Stor konsentrasjon
Forklaringen på all kraften ligger ikke uventet i druekilden, landsbyen Avize som er en av de fremste av i alt seks grand cruer for chardonnay i Côtes des Blancs. Vår vin kommer fra en enkeltvinmark med en ekstra gunstig beliggenhet i Avize-åsen og med et godt innslag av leire i kalkjordsmonnet. Vinmarken har 55 år gamle vinstokker som sikrer konsentrasjon.

En vel så viktig forklaring på denne champagnens storhet er det at produsenten Agrapart har jobbet etter biodynamiske prinsipper i over 30 år. Blant annet brukes ikke fremmedgjær, og vinmarkene pløyes regelmessig for å stimulere den mikrobiologiske aktiviteten i jorden. Forhold som bidrar til å løfte frem mineralkarakteren i den endelige vinen.

Liten produksjon
Agrapart jobber dessuten veldig tradisjonelt hvilket innebærer et drøyt halvårs modning i (brukte) eikefat. Vinene filtreres ikke før den tappes i flasker for annengangsgjæringen. Flaskene toppes dessuten med naturkork også i denne fasen som for denne champagnen varer nærmere seks år. Snuingen av flaskene før omkorkingen gjøres naturligvis for hånd. Tilsettingen av sukker (dosage) ved omkorkingen er minimal, inntil 4 g/l. Det gjelder også bruken av svovel.

I det hele tatt et rent håndverksprodukt. At Agrapart kan gjøre seg slik flid, skyldes det familiedrevne champagnehusets lave produksjon, 80.000 flasker, fordelt på i alt fem ulike cuvéer. Alle druer hentes for øvrig fra egne vinmarker som dekker ti hektar, fordelt på 62 parseller, i grand cru-ene Avize, Cramant, Oger og Oiry. Agrapart er derfor en såkalt Récoltant Manipulant (R.M.), altså at så vel druer som vin håndteres på stedet.

Gode utsikter
En annen flott chardonnay-campagne fra dette huset er Agrapart Blanc de Blancs Extra Brut 2006 (46558) som henter sine druer fra svært kalkholdige jordsmonn i Avize og Cramant. En slankere utgave, men også denne med samme flaskelagring bak seg og med veldig gode utsikter for fremtiden.

Agraparts "standardchampagne" Agrapart Grand Cru Blanc de Blanc Brut Réserve (46557) er laget av druer fra flere av deres grand cru-parseller. Den er en blanding av 50/50 viner fra 2006 og 2005. Det som ellers skiller den fra de to andre er lengden på lagringen på bunnfallet som her er fire år, hvilket er godt over det som er vanlig for non vintage.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Akkurat nå er det nok dette du har mest lyst på
Dagens rett
Reker med agurk og limemajones

Akkurat nå er det nok dette du har mest lyst på

Rekesmørbrød med hjemmelaget limemajones på grovbrød er den perfekte fredagssnack.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her