Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Alle som har vært i Sør-Spania vet hvor varmt det kan bli, selv oppe i fjellsidene rundt Ronda hvor Friedrich Schatz holder til.
At området likevel evner å produsere viner med raffinement, dybde og ikke minst friskhet, skyldes at høyden over havet (600 m.o.h.) skaper nødvendig avkjøling og hvile for druene nattestid. Hvilket er nødvendig for en balanse mellom syre og sukker i druene.
Imponerende petit verdot
Biodynamisk dyrking og en veldig naturlig tilnærming i vinkjelleren uten bruk av hjelpemidler bidrar også til å skape sunne druer og viner.
En fyldig vin med deilig syre og imponerende god frukt samt god fasthet. Sjelden har jeg smakt petit verdot så innbydende som her. Mens den sliter med å bli moden, og dermed ofte bidrar med grønne aromaer, i sitt «hjemland» Bordeaux, oppnår den perfekt modning her.
Tyskinspirert
Veldig kul, om enn i en annen støpning, er Schatz A Finca Sanguijuela 2007 (4015). Også her er druevalget franskinspirert med et spansk lett innslag. En fast og jordsmonnspreget vin som må ha mat, gjerne grillet saftig kjøtt eller også vilt.
Schatz’ mest spesielle vin når det kommer til drue er Schatz H Acinipo 2003 (4017). Den er nemlig laget av lemberger, også kjent som blaufränkisch (Østerrike) og kékfrankos (Ungarn).
Pattegis eller lam
Årsaken til at en så germannisk drue har forvillet seg i de andalusiske fjell er at Schatz opprinnelig kommer fra Württemberg i Sør-Tyskland.
Denne herlige vinen passer imidlertid perfekt til en spansk spesialitet, nemlig grillet pattegris. Men ovnsstekt eller grillet lam duger også veldig godt.
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.
Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.
Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?
Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.
Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.
Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?