Drikke
Kult kultøl

Kult kultøl

Dette amerikanske ølet blir du glad av - og i. Også om du ikke er så velbevandret i ølverdenen.
Aase E. Jacobsen
18 April 2012 - 13:01

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Humor er en del av filosofien til Maryland-bryggeriet Flying Dog Brewery, spesielt gjennom sine fantasifulle etiketter. Men i tillegg er bryggeriet som var en av pionerene i den nye bølgen med amerikansk småskalabrygging, kjent for å lage dødsseriøst øl. 

Flying Dog Snake Dog IPA (80234)er en såkalt India Pale Ale, en ølstil som er veldig «hot» blant ølelskere. Men som er langt fra ensartet. Snake Dog er sånn midt på treet hva angår humlebitterhet, som er selve greia med IPA. Det er altså ikke blant de tøffeste, men heller ikke det snilleste. Likevel tror jeg ikke den som stort sett har holdt seg til pilsner blir skremt. Årsaken er at ølet er så vidt fyldig og smaksrik at bitterheten oppleves som godt pakket inn. Ekstra hyggelig er det at dette ølet er å finne i nær sagt alle polutsalg i vårt langstrakte land. 

Bitterhet for transport

Hvorfor India har fått æren av å betegne denne typen overgjæret øl (ale), har ikke noe med at det passer spesielt godt til indisk mat eller brygges i India. Begrepet oppstod i kolonitiden da engelske bryggerier måtte løse problemet med å frakte øl den lange veien fra England til India. Holdbarheten på vanlig ale var ikke god nok. Men ved å tilsette ekstra mye humle, som jo er konserverende, fikk man et øl som tålte den varme transporten.  

Men humle er ikke bare humle. Det finnes svært mange humlesorter, og de varierer både i aroma og ikke minst bitterhet som måles i mengden alfasyrer. Snake Dog kan takke humletypene Columbus og Warrior for sin gode bitterhet siden begge er blant de som har høyest innhold av disse syrene. Ølet måler 62,4 poeng på IBU-skalaen som indikerer hvor bittert et øl er. Til sammenligning ligger den «vanlige pilsneren» på 20-40 IBU, og de heftigste IPA-ene på godt over 100 IBU.  
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her