Kultvin fra Rhône

En vin fra søndre Rhône, som amerikanerne er villige til å dø for, er din for bare kroner 110. Benytter du Apéritifs gratisfaks til polet, kan du bestille ukens vin, nok til å fylle kjelleren din og samtidig få den levert på døren. 17.02.99.
Redaksjonen
18 Januar 1999 - 01:02

Domaine d'Andezon er en sterkt etterspurt vin med kultstatus i USA. Årsaken er den ikke ukjente vinskribenten Robert Parkers vurdering. I Norge selges den til en lavere pris enn det amerikanerne må betale. 1997-utgaven som er meget bra koster bare kroner 110. Ennå har ikke Robert Parker avsagt sin dom over denne siste utgaven på markedet. Tipsene går imidlertid i retning av minst det samme nivå som de tre foregående årganger, nemlig mer enn 90 poeng av 100 oppnåelige.
 
Domaine d''Andezon 1997 er en Côtes-du-Rhône fra den sørlige delen

av området, noen kilometer fra den berømte viadukten fra romertiden, Pont du Gard. Landsbyen heter Estezargues og Domaine d''Andezons vinmarker har den mest attraktive beliggenheten og jordsmonnet. Her er det leirjord iblandet kalkstein som dominerer. Vinstokkene er inntil 70 år gamle. Avlingen er liten, kun 35 hektoliter pr hektar. Og det er hovedsakelig syrah som inngår i blandingen. Når vinen i tillegg ikke filtreres, kan vi forvente stor konsentrasjon.
 
Den skuffer ikke: mørk rød, fin fyldig duft, mørke og røde bær, lett jordlig, saftig anslag, fin fylde og gode tanniner, frisk og behagelig finish. En utmerket matvin til smaksrike kjøttretter, gjerne viltfugl som fasan. Husk å servere den ved ca 17 grader, da er den perfekt.
 
Domaine d''Andezon 1997 koster kr 110 og har varenr. 31337. Den er i bestillingsutvalget hvilket innebærer at du må bestille den hos ditt nærmeste polutsalg. Leveringstiden er inntil en uke. Hvorfor ikke gjøre som Parker anbefaler: "this knockout wine is worth buying by the case". Da lønner det seg å bruke Apéritifs gratisfaks til polet, så kan du velge om du vil hente vinen selv når den er ankommet, eller få den levert på døren.
 
Estezargues'' ni produsenter, Domaine d''Andezon er én av dem, har gått sammen i et kooperativ (Les Vignerons d''Estezargues) som satser på god valuta for pengene. Deres ufiltrerte bag-in-box Caves des Vignerons er perfekt for store selskaper i det den inneholder hele 10 liter. Kr 948,70 gir en flaskepris på 71 kroner, og det er ikke mange rødviner i denne prisklassen, om noen, som kommer i nærheten kvalitetsmessig. Boksen har varenr. 31329 og må bestilles (se over).
 
Vil du altså kjøpe mer enn én flaske av Domaine d''Andezon 1997, kan du bruke Apéritifs gratisfaks. Med den kan du bestille vin og brennevin og annet godt drikke fra alle Polutsalg direkte fra din egen PC. Her er bestillingsskjemaet.
 
Aase E. Jacobsen
17.02.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her