Kun plast til vin - et korka valg?

Den amerikanske vinprodusenten Clos de Bois har nylig annonsert at de nå går over til plastkorker for samtlige av sine viner i Classic-serien. Dette som et resultat av inngående studier og forsøk gjennom de siste to år - og 7 millioner flasker med plastpr
29 Mars 2001 - 20:48

Kunder av kvalitetsviner fra den ikke ubetydelige produsenten fra California har i løpet av denne testperioden vært svært så fortrolige til omleggingen. Clos de Bois utførte forsøket med sin Sonoma County Classic-serie, som ene og alene er basert på enkeltdrueviner. Det dreier seg om deres Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Noir og Zinfandel. Svært få henvendelser med tegn til usikkerhet omkring skiftet har ankommet produsenten i følge Sarah Diston fra nettavisen just-drinks.com.

Korket vin
Vinbransjens største problem relaterer seg til naturkorken. Årsaken til korket vin er som regel kjemisk betinget. Tri- og tetrakloranisol kan oppstå i samband med bleking og sterilisering av kork, der klor benyttes i utstrakt grad. Kloring er i seg selv ikke negativt, men dersom korken er av dårligere kvalitet, vil enkelte korker gi vinen en ødeleggende bismak de fleste av oss har erfart nå og da.

Den kjente portugisiske vinmakeren José Neiva utviklet en egen metode for sterilisering av kork, der ozon ble benyttet. Resultatene var oppsiksvekkende, og han benytter nå dette prinsippet på produksjonen av korker til sine egne viner.

Andre liknende smaksfeil på vin blir ofte feilaktig konstatert som korkfeil, og skyldes da som regel urene fat til lagring. I svært mange tilfeller er sørgelig nok korken det dyreste elementet vinprodusenten må forholde seg til. Omlag 3-5 kroner er prisen for denne naturens hittil regjerende preserverer.

Forsøkene for Clos de Bois er altså så langt vellykkede, men enn så lenge står de langtidsmessige potensielle lagringsproblemer ubesvart. Produsenten ser imidlertid svært optimistisk på også dette da intet i erfaringsgrunnlaget hittil gir noen grunn til uro på dette felt.

Meningsmåling
Hva mener så du som forbruker? Er syntetisk kork positivt eller negativt - eller spiller det ingen rolle? I seksjonen Apéritifs meningsmåling kan du avgi din mening omkring hvorvidt plastkork til vin er fortreffelig eller ei. Resultatet av stemmeavgivningen, inkludert din, får du straks du har gitt oss din mening.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her