Kveite i høstfarger

Bli med i Apéritif og VGs store oppskriftskonkurranse der kveite er hovedingrediensen. Hver dag presenterer vi en utvalgt rett blant de sist innsendte. Husk at førstepremien er en tur for to til Chile! Se dagens oppskrift og les mer om konkurransen.

Kveite i høstfarger

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 porsjonsstykker kveite (fileter eller skiver)
½ sitron
evt: 8 skiver spekeskinke (eller bacon)
Rød pesto:
6-8 soltørkede tomater i olje
25 g pinjekjerner
2 fedd hvitløk
5-6 ss olivenolje
2-3 ss presset sitronsaft
salt og pepper
Tomat- og bringebærsalsa:
500 g gule cherrytomater
150-200 g friske bringebær
2 sjalottløk
4 ss bringebæreddik
4 ss olivenolje
basilikum
Basilikumsaioli:
2 fedd hvitløk
1 liten "neve" basilikumblader
½ ts salt
1 ss sitron
1 ts sennep
2 eggeplommer
1½ dl olivenolje
Potetspidd:
12-16 mandelpoteter
maldonsalt
pepper
olivenolje

Fremgangsmåte

Legg kveitestykkene i en smurt ildfast form og klem sitronsaft over dem.

Pesto:
Kjør tomater, pinjekjerne, hvitløk og olje til en glatt røre med stavmikser eller foodprosessor, og smak til med sitron, salt og pepper.

Smør pestoen over kveiteskivene. Settes ovnen ca 180 grader i 15-20 minutter. Pynt med litt basilikum før servering.

Varm tomat- og bringebærsalsa:
Skjær et kryss i hver tomat og dypp dem raskt i kokende vann. Flå dem. Ha tomatene i en liten ildfast form.

Hurtigstek strimlet sjalottløk, så den er litt myk. Bland løken med tomatene.

Lag vinaigrette av bringebæreddik og olivenolje. Hell vinaigretten over tomatene og ha på litt maldonsalt og nykvernet pepper.

Varmes i ovnen ca 5 minutter sammen med kveiteskivene (tomatene må fortsatt være hele og faste). Før servering blandes friske bringebær og hakket frisk basilikum inn i tomatene.

Basilikumsaioli:
Finmos hvitløk, salt og basilikum i morter (evt stavmikser). Rør inn sitron, sennep og eggeplommer. Oljen piskes inn i blandingen ved å helle forsiktig i en tynn stråle.
Potetspidd:
Tre små nypoteter eller mandelpoteter på bløtlagte trepinner og legg dem på et stekebrett. Pensle olje over og dryss på godt med maldonsalt og pepper. Stekes i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter til potetene er litt gyldne (kan stekes sammen med fisken, men trenger da litt lenger tid).

Server gjerne fiskeretten med et par skiver sprøstekt spekeskinke eller bacon, men det er ikke absolutt nødvendig.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Foto: Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dette er oppskriftskonkurransen der alle kan delta og alle kan vinne. Send oss din beste oppskrift der kveite er hovedingrediens. Ellers står du helt fritt til hva retten skal inneholde og om kveita skal kokes, stekes eller grilles. Med andre ord, alle muligheter til å bruke kreativiteten og til å komponere en deilig rett. Hvis du da ikke likeså godt låner mors gode gamle oppskrift.

Det er VG Nett og aperitif.no i samarbeid med Gastronomisk Institutt og Eksportutvalget for fisk som arrangerer oppskriftskonkurransen. En jury bestående av blant annet landlagskokker plukker ut to finalister. De møtes til kokkekamp i Oslo Spektrum under messen All verdens vin 19. september.

De skal imidlertid ikke kjempe alene. Med seg får de hver sin superkokk fra Gastronomisk Institutt. En meget kompetent jury kårer den beste kveiteoppskriften og sender dermed vinneren med følge til vingården Viña La Rosa i Chile.

Rett etter konkurransen kan publikum smake på kveita og lære hvordan de skal kombinere fisk og vin. Det er den kjente tv-kokken Ole Martin Alfsen fra Gastronomisk Institutt som serverer både kveite og vin.

Du må sende inn oppskriften din innen 1. september. Vil du sende med et bilde av retten har du alle muligheter til det. Men det er ingen betingelse for å delta.

Hver dag mens konkurransen pågår presenterer vi en av lesernes oppskrifter både på VG Nett og her på aperitif.no.

Les dette før du sender oppskriften din
VG Nett og aperitif.no forbeholder seg retten til fritt å publisere oppskriften med bilde du sender oss. Selvfølgelig med angivelse hvem som har sendt den inn og eventuell fotograf.

Her kan du sende inn din egen konkurranseoppskrift

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen