Dagens rett
Kveldskosen lager du av gammelt brød, pære, ost og chiliflak for ekstra trøkk
Foto: (Veronika Kovalenko)

Kveldskosen lager du av gammelt brød, pære, ost og chiliflak for ekstra trøkk

Italienerne er geniale når det kommer til å forvandle gammelt brød til en delikatesse, her med caciocavallo-ost, pære og knust peperoncini.
15 Februar 2024 - 00:00

Caciovallo-ost er ikke så lett å få tak i, men vel verd den ekstra omveien eventuelt ventetiden om du må bestille den i din favoritt-ostebutikk.

Bor du i Oslo, lager Winther på Aker Brygge (og Frognerparken) sin egen utgave som modnes i grotte, på ekte søritaliensk vis. Denne osten med den spesielle pæreformen stammer nemlig fra Basilicata. Navnet betyr heste-ost, men er laget av kumelk. Bakgrunnen for navnet er at når ostekulene er formet, surres et tau rundt toppen slik at den får en pæreform. Deretter henges ostene til modning noen måneder over en bjelke ("hesterygg").

Den er laget etter samme ystemetode som mozzarella. Pasta filata heter metoden som innebærer strekking og som er den som sørger for at mozzarellaen er som den er når den varmes opp. Caciovallo er i motsetning til mozzarella modnet, og har derfor en annen fastere konsistens. Den er lettere å skjære i skiver, men smelter likevel perfekt. 

Inspirasjonen til oppskriften kommer fra Matera, også det i Basilicata, som er kjent for sitt ekstra holdbare surdeigsbrød laget med lokal hvete. Det finnes derfor mange oppskrifter med brød fra området. Bruschetta er bare en av dem. 

Og til denne oppskriften kan du selvsagt bruke rester av ditt eget brød. 

Se våre oppskrifter på bruschetta

Bruschetta di Matera med caciocavallo-ost, pære og tørket peperoncini

Bruschetta di Matera med caciocavallo-ost, pære og tørket peperoncini

Fremgangsmåte

  1. Legg brødskivene på et stekebrett med bakepapir.
  2. Drypp over olivenolje.
  3. Vask pærer, del i to og ta ut kjernehuset. 
  4. Skjær pærer i skiver.
  5. Skjær ost i skiver.
  6. Legg pæreskiver oppå brødskivene og osteskiver oppå.
  7. Drypp over olivenolje, salt og pepper.
  8. Ha på tørket og knust peperoncini etter smak.
  9. Sett inn i ovnen ved 80 grader i 10-12 minutter. 

Vi byr på mange deilige retter med bruschetta 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her