Dagens rett
Kveldskosen lager du av gammelt brød, pære, ost og chiliflak for ekstra trøkk
Foto: (Veronika Kovalenko)

Kveldskosen lager du av gammelt brød, pære, ost og chiliflak for ekstra trøkk

Italienerne er geniale når det kommer til å forvandle gammelt brød til en delikatesse, her med caciocavallo-ost, pære og knust peperoncini.
15 Februar 2024 - 01:00

Caciovallo-ost er ikke så lett å få tak i, men vel verd den ekstra omveien eventuelt ventetiden om du må bestille den i din favoritt-ostebutikk.

Bor du i Oslo, lager Winther på Aker Brygge (og Frognerparken) sin egen utgave som modnes i grotte, på ekte søritaliensk vis. Denne osten med den spesielle pæreformen stammer nemlig fra Basilicata. Navnet betyr heste-ost, men er laget av kumelk. Bakgrunnen for navnet er at når ostekulene er formet, surres et tau rundt toppen slik at den får en pæreform. Deretter henges ostene til modning noen måneder over en bjelke ("hesterygg").

Den er laget etter samme ystemetode som mozzarella. Pasta filata heter metoden som innebærer strekking og som er den som sørger for at mozzarellaen er som den er når den varmes opp. Caciovallo er i motsetning til mozzarella modnet, og har derfor en annen fastere konsistens. Den er lettere å skjære i skiver, men smelter likevel perfekt. 

Inspirasjonen til oppskriften kommer fra Matera, også det i Basilicata, som er kjent for sitt ekstra holdbare surdeigsbrød laget med lokal hvete. Det finnes derfor mange oppskrifter med brød fra området. Bruschetta er bare en av dem. 

Og til denne oppskriften kan du selvsagt bruke rester av ditt eget brød. 

Se våre oppskrifter på bruschetta

Bruschetta di Matera med caciocavallo-ost, pære og tørket peperoncini

Bruschetta di Matera med caciocavallo-ost, pære og tørket peperoncini

Fremgangsmåte

  1. Legg brødskivene på et stekebrett med bakepapir.
  2. Drypp over olivenolje.
  3. Vask pærer, del i to og ta ut kjernehuset. 
  4. Skjær pærer i skiver.
  5. Skjær ost i skiver.
  6. Legg pæreskiver oppå brødskivene og osteskiver oppå.
  7. Drypp over olivenolje, salt og pepper.
  8. Ha på tørket og knust peperoncini etter smak.
  9. Sett inn i ovnen ved 80 grader i 10-12 minutter. 

Vi byr på mange deilige retter med bruschetta 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen  - med eller uten kjøtt
Dagens rett

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen - med eller uten kjøtt

Om du velger vegetarvarianten, kan denne gryta faktisk serveres kald. Som en tyktflytende salat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her