La deg friste av påskens beste oppskrifter med appelsin
(DronG)

Det var nok ikke mange nordmenn som skar opp egenproduserte sitronskiver til tekoppen eller nøt en appelsin på påskefjellet på 1700-tallet, men tro det eller ei, noen var det.

Les om de ulike sitrusfruktene og deres historie

På de neste sidene finner du oppskrifter med appelsin, salte og søte, kalde og varme 

Men det finnes mange flere i vår rikholdige kokebok

Flere gode oppskrifter med appelsin

Salat med andebryst, appelsin, reddik og pistasjnøtter

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 pakke(r)
4 stk
0.5 stk
Dressing:

Fremgangsmåte

Stek andebrystet med skinnsiden ned i 10 minutter. Dryss over salt og pepper på kjøttsiden. Vend og stek videre i 5 minutter til rosastekt. Ta opp av pannen, legg på et kjøkkenpapir og avkjøl i 10 minutter. Fjern skinnet og skjær kjøttet i tynne skiver.

Tips:
Ta vare på fettet i pannen til neste gang du skal råsteke poteter.

Riv litt av skallet fra appelsinene til dressingen og skrell appelsinene. Del i båter og fjern hinnene på båtene. Slik får du fine fileter.

Rens og vask reddikene. Skjær i tynne skiver. Ha dem i iskaldt vann i 5 minutter for maks sprøhet. Gjenta for løken.

Dressing:
Pisk olje, eddik og honning. Smak til med salt og pepper. 

Fordel salatblader på et serveringsfat. Legg på appelsin, reddik og løk og topp med andbrystskivene. Dryss dressingen over. Grovhakk pistasjnøttene og dryss over.

 

Sendt inn av

Foto: DronG

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Kreolsk kyllingsalat

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i tynne strimler.

Del over chilipepperen, ta ut frøene og finhakk pepperen. Bland chilipepper og urter, og vend kyllingstykkene i blandingen.

Stek strimlene raskt i smør i forholdsvis varm panne. Ta ut strimlene.

Skjær av skallet på appelsinene og skjær ut båter uten hinner. Del sjampinjongene i skiver.

Grovriv salaten og bland alle ingrediensene. Pynt med paranøtter og server med brød. 

Her finner du andre deilige salater

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

De beste oppskrifter med appelsin

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Kyllingsalat med peanøtter

Fremgangsmåte

Skjær kyllingkjøttet i biter. Kok pastaen etter anvisning på pakningen.

Skjær bort topp og bunn på appelsinene og skjær vekk skall og alt det hvite. Skjær ut hinnefrie båter.

Skjær stilksellerien i strimler og ananasen i biter. Del druene i to. Legg salatingrediensene på et fat og dryss over peanøtter.

Rør sammen majones og karri. Bland inn yoghurt og smak til med sukker. Server karrisausen ved siden av salaten. 

Flere gode oppskrifter med kylling

Her finner du flere fristende salater

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

De beste oppskrifter med appelsin

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Fargerik salat med skinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

 
300 g
0.5 pakke(r)
0.5 l
1 ts
1 pakke(r)

Fremgangsmåte

Kok aspargesbønnene et par minutter i lettsaltet, fosskokende vann til de så vidt er møre. Avkjøl raskt i kaldt vann og la dem renne godt av.

Ha på skinke i terninger/smårettskinke

Anrett salaten på et fat og fordel aspargesbønnene over. Legg appelsinbåter, ananas og skinke på toppen.

Lag  fransk salatdressingog drypp over salaten.

Tips: Hvis du vil ha enda mer mat i salaten, kan du tilsette osteterninger, gjerne en med mye smak som feta.

Tips: Server med ulike brød: Ciabatta, foccacio, nan, pita, filone, panini'-brød med olje og valnøtter, brød med soltørkede tomater.

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

De beste oppskrifter med appelsin

Prøv en av disse 13 thaiinspirerte oppskriftene

Mange deilige salater finner du her

Se flere gode knasende sprø salater her

Dressingen er vel så viktig for resultatet

De beste oppskriftene med kylling

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Røkt lammelår med appelsinsalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

0.5 ts

Fremgangsmåte

Skjær skallet og det hvite av appelsinene. Skjær så appelsinene i skiver, ca ½ cm tykke, og anrett på en tallerken eller et fat.

Skjær olivene i skiver og legg over.

Hell olivenolje og balsamicoeddik jevnt over appelsinene og krydre med salt, pepper og litt sukker. Legg lammelårskivene på toppen og pynt med basilikumblader.

Server med godt brød. 

Her er mange flere oppskrifter med lam

De beste oppskrifter med appelsin

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

Sendt inn av

Foto: Matprat/Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Røkt lammelår med appelsin- og fennikelsalat

Fremgangsmåte

Skjær fennikel i strimler og la det småkoke i appelsinjuice i ca. 15 minutter. Rør inn smør og chili.

Fordel lammelåret på tallerkenene med appelsin- og fennikelsalat.

Strø over gressløk, koriander, karve og revet appelsinskall rett før servering.

Kan også brukes på koldtbord.

Flere gode oppskrifter med lam

Her finner du flere fristende salater

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

De beste oppskrifter med appelsin

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Israelsk kylling med sennep og honning

Fremgangsmåte

Del kyllingen i 4 - 8 serveringsstykker. Legg bitene i en stor ildfast form eller i en langpanne.

Fordel sennep og honning over kyllingstykkene og dryss over salt og pepper. Legg appelsinskiver på toppen.

Stek ved 180°C i 45 minutter til kyllingen er stekt og gyllen på farge. Serveres med auberginsalat, tomatsaus og ris.

Tips:  Denne retten kan også strøs med rosiner, mandler og aprikoser som en variasjon.

Auberginesalat:
Legg auberginene under grillen i ca. 1/2 time. Skrap ut kjøttet.

Tilsett saft og kjøtt av en sitron, malte sesamfrø, salt, et dryss pepper, presset hvitløk og litt finhakket persille. Mos alt i en matprosessor. Tilsett eventuelt litt vann for å få løsere konsistens.

Tomatsaus:
Skjær et kryss i toppen på tomatene og ring rundt stilken. Slipp tomatene i kokende vann. Ta dem opp etter kort tid, når skinnet er løst. Fjern skinnet og ta ut stilken.

Del tomatene i fire og kok dem møre i ca. 1 dl av kokevannet. Kok inn væsken. Bland inn finhakket paprika, paprikapulver, olje og kajennepepper. Smak til.

Sausen serveres kald. 

Flere gode oppskrifter med kylling

Her finner du flere fristende salater

De beste oppskrifter med appelsin

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: OEH

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Helstekt appelsinfylt kylling

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 stk
1 stk
1 ts
2 ss
2.5 dl
2 stk
løk 

Fremgangsmåte

Gni inn kyllingen med en halv sitron.

Bland alt krydderet med oljen. Pensle blandingen jevnt over kyllingen.

Skjær én av appelsinene i båter og legg dem i kyllingens hulrom.

Press ut saften av den andre halve sitronen og den ene appelsinen. Hell saften i en liten kjele og tilsett vann. Del løkene i to og legg dem i kjelen. Kok opp.

Sett kyllingen midt i ovnen ved 180 grader og stek kyllingen i ca 1¼ time.

Øs appelsinsausen over kyllingen et par ganger under steking.

Kyllingen er ferdig stekt når klar væske kommer ut når du stikker i låret. Ta ut kyllingen av ovnen og la den hvile i minst 20 minutter.

Ta ut appelsinen.

Legg opp kyllingen på en seng av appelsinskiver, rødløk og koriander. Server med ris eller pasta ved siden av.
 
 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Margaret de Lange

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Svinekjøtt med appelsin- og ingefærsaus

Fremgangsmåte

Stek kjøttet på middels sterk varme i olje, i to omganger. Legg det til side.

Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og ingefær, og skjær vårløken i centimeterstore biter. Fres dette ca. 1 minutt.

Rør ut maisenna i vann og tilsett jevningen mens du rører. Press i saften av en appelsin. Kok opp på svak varme, tilsett kjøttet og smak til med salt og pepper.

Kok pasta som anvist på pakken.

Mange flere oppskrifter med svin

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Appelsincurd

Fremgangsmåte

Ha appelsinsaft, skall og stjerneanis i en kjele og kok inn til ca. 1 dl. Tilsett saften av en halv lime.
 
Bland alle ingrediensene i en ildfast bolle/stålbolle. Sett bollen over en kjele med vann, og hold temperaturen rett under kokepunktet (ikke la bollen komme i kontakt med vannet).
 
Rør hele tiden til den tykner og har fått passe konsistens (ca. 20 minutter). Avkjøl og fyll på rene glass.
 

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Appelsinmarinade

Antall porsjoner

ca 1½ dl marinade

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden. Ha hvitt kjøtt (kylling, svin, kalv) og marinaden i en plastpose.
 
Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Cumberlandsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

h

0.5 stk
0.25 ts
25 g
0.5 g

Fremgangsmåte

Rasp appelsinskallet, skrell og finhakk løken. Ha det 3 minutter i kokende vann. Avkjøl det raskt. 

Rør sennepspulver og malt ingefær sammen med appelsinsaft og sitronsaft. Bland det med ripsgelé. Ha i appelsinskallet og løken. Bland det godt.

La sausen trekke noen timer før bruk.

Sendt inn av

Foto: from_my_point_of_view

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Appelsindressing

Fremgangsmåte

Bruk en kjøkkenmaskin eller stavmikser til å blande dressingen. Kjør appelsinene til en fin masse og sped med de andre ingrediensene.

Samme fremgangsmåte brukes på andre fruktdressinger. Moden mango og pære egner seg veldig godt til dressinger.

Bruk en spiseskje sitron for å få fargen til å holde seg best mulig.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Gulrotchutney

Fremgangsmåte

Skyll og skrell gulrøttene. Riv dem grovt.

Skrell løkene og skjær dem i terninger.

Vask appelsinene. Riv skallet, og press saften ut av appelsinene.

Bland gulrøtter, løk og appelsinsaft og -skall med vannet i en kasserolle, og la det småkoke under lokk ved svak varme i 5 minutter.

Tilsett resten av ingrediensene, og la det koke i ytterligere 5 minutter under omrøring.

Hell blandingen på varme, rengjorte glass. Sett på tette lokk. Oppbevares kjølig.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Crème catalana med appelsinsalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

1 dl

Fremgangsmåte

Smelt sjokolade i et vannbad. Fordel sjokoladen i bunnen av fire ildfaste porsjonsformer.

Varm opp fløte, melk, sukker og vaniljestang. Visp sammen eggeplommene. Spe med den varme fløtemelken. Riv skallet av en appelsin på et rivjern og ha i fløtemelken. Ha fløtemelken over i formene.

Stek formene på 96 grader i ca 30 minutter, eller til de er stive. Dryss over et tynt lag med brunt sukker og svi av med en skibrenner.

Skjær vekk skallet på appelsinene med en kniv. Skjær ut fileter frie for hinner og bittert hvitt skall. Bland med finhakket basilikum og servér på toppen av kremen.

Sendt inn av

Foto: kunst-mp

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Appelsin i krydderkrem

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

0.25 ts

Fremgangsmåte

Skrell appelsinene. Få bort mest mulig av det hvite. Skjær kjøttet i skiver eller terninger. 

Pisk sammen mascarpone, krydder og honning. Bland forsiktig inn appelsinbitene.

Fordel i serveringsskåler. Pynt med hakkete nøtter eller mandler.  

Tips: Hvis du har god formkake til overs, kan den tørkes, knuses og blandes inn for ekstra krønsj.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Her får du svært så praktiske kokketips

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: RistoArnaudov

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Fromasjkake med lokk av appelsingele

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

100 g
Fromasj:
0.5 dl
0.5 dl
Appelsingele:
0.75 dl
0.5 dl
0.5 dl

Fremgangsmåte

Mandelbunn:
Stivpisk eggehvitene. Visp inn melis, litt om gangen. Rør forsiktig inn mandelmelet. Hell røren i smurt form (24 cm) og stek kaken på nederste rist ved 175 grader i 10-12 minutter (den skal ikke bli brun i kanten, bare stivne). Avkjøles i formen.

Fromasj:
Visp eggeplommer og sukker. Press appelsinen og ha saften i eggedosisen.  Riv skallet fint og ha ca 1 ss av dette oppi.

Pisk fløten og bland med eggedosisen. Legg gelatinen i bløt. Smelt den i  0,5 dl kokende vann. Rør gelatinen inn i kremblandingen med jevne bevegelser for å unngå tråder. Hell fromasjen over mandelbunnen, og sett formen kaldt til fromasjen er stiv. 

I mellomtiden lager du appelsingele:
Press appelsinene og bland med vann. Legg gelatinen i bløt. Smelt den i  0,5 dl kokende vann. Pisk gelatinen inn i appelsinsaften og la stivne litt før du heller geleen over fromasjen. Sett kaken kaldt i en time.  

Tips:
Du kan godt bruke appelsinjuice blandet med litt vann.

Se våre andre oppskrifter på fromasj/moussekake

Lyst på en annen kake så se her der du finner over 400 kakeoppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

Sendt inn av

Foto: ruizluquepaz

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Påskeappelsinkake

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Bunn:
8 stk
valnøttkjerner, finhakkede
Gelélokk:
0.5 dl
Ostekrem:
3 dl
cottage cheese
3 dl
kesam vanilje
0.5 dl

Fremgangsmåte

Bunn:
Rist havregryn lett i pannen. 

Smelt sjokoladen i kaffe og appelsinsaft og bland inn havregryn og valnøtter. Rør til du får en jevn masse. Klem massen ut i en kakeform på 24 cm kledd med bakepapir. Sett bunnen kjølig.

Skjær skallet av appelsinene. Skjær ut fileter eller del i terninger. Ta vare på saften.

Ostekrem:
Kjør cottage cheese til en glatt masse. Bruk en hurtigmikser eller stavmikser. Lag geleen med ca. 1 dl appelsinsaft og 0,5 dl vann (i stedet for det som står på pakken). Bland cottage cheesen med vaniljekesam og geleen. Hell massen i formen, og sett den kaldt til den har stivnet, minst 1 time. 

Gelélokk:
Lag geleen med ca. 1 dl appelsinsaft og 0,5 dl vann (i stedet for det som står på pakken). Avkjøl.

Montering:
Når ostemassen har stivnet dekkes den med appelsinfilter eller terninger. Hell geleen over. Sett kaken kjølig igjen.

Tips: Kaken kan med fordel lages i god tid i forveien - gjerne dagen før. Pynt den gjerne med fileter av røde appelsiner.

Her finner du mange hundre kakeoppskrifter

Se våre andre oppskrifter som passer i påsken

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Påskecupcakes

Fremgangsmåte

Muffins:
Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett ett egg om gangen. Ha i revet appelsinskall, melk og mel blandet med bakepulver til slutt. Ta røren i muffinsformer med skje eller sprøytepose.

Stek muffinsen midt i ovnen ved ca 175 °C i 15 – 20 minutter.

Topping:
Visp smør og melis i en kjøkkenmaskin på middels hastighet til alt er godt blandet. Sett maskinen på lav hastighet.

Bland appelsinjuice og konditorfarge, og tilsett det i smørblandingen litt etter litt. Kjør på høy hastighet til toppingen er lett og luftig, minst fem minutter.

Når kakene er avkjølt, påfør toppingen med sprøytepose og pynt med påskemarsipan og strøssel.

Vil du bake en annen kake så finner du veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Kristin Ellefsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen