JULEMAT: La ikke smalahove være uprøvd
Julemat

La ikke smalahove være uprøvd

For noen grenser dette til barbari. For andre er det et av årets aller største høydepunkter. Vi snakker om smalahove. Som faktisk ikke er skumlere enn røykt og saltet lammekjøtt.

Smalahove har i løpet av de siste femten årene (med en liten dropp under den verste skrapesjukeperioden på slutten av 90-tallet) oppnådd kultstatus blant tradisjonsmaten vi mesker oss med i den hektiske førjulssesongen.

Noen synes det høres skikkelig ekkelt ut, selvsagt uten å ha prøvd eller sjekket hva det egentlig er, andre løfter smalahove til de største gastronomiske høyder og har egne ritualer for hvordan hodedissekeringen skal utføres.

Men smalahove er ikke noe annet enn røykt og saltet kjøtt, eneste forskjellen er at kjøttet fortsatt sitter på kraniet når det serveres.

Flere tips om hva du drikker til smalahove finner du her

Det er her det for noen ubehagelige elementet kommer inn. Men hvis kjøttet ikke sitter på hodet, er det liksom ikke noe moro. Da kan du likså godt spise vossakorv som er alternativet, og et veldig godt et, for de mest følsomme. 

Hodetips

Smalahove selges i mange butikker under Gilde-etiketten. Ellers har spesialisten på norske delikatesser, Fenaknoken i Tordenskioldsgate 12, Oslo, smalahover fra kongen himself, nemlig Ivar Løno. Et helt hode er mat nok til to. Her får du også innimellom smalahovesylte som er et godt alternativ til tradisjonell sylte. Og ikke minst værballer. Det må vel være noe for de barskeste blant oss, som aldri lar noe være uprøvd. En delikatesse med det møreste kjøtt du kan tenke deg.

Er du en ekte hodejeger, bør du fordype deg i boken Smalahove av Norvald Tveit, utgitt på Det Norske Samlaget (ISBN 82-521-4401-2).

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen