Som seg hør og bør har også smalahovet fått sine egne følgesvenner. God Gamal Smaladram ble i sin tid utviklet av Arcus i samarbeid med dem som har mest greie på smalahove, nemlig vossingene.

Kraftig kost for magen

Her må det både tas hensyn til en god del fett, og ikke et hvilket som helst fett, men sauefettet som er mye mer mettet, og mer tungtfordøyelig enn eksempelvis grisefettet. Dessuten til det kraftige røykpreget og til at kjøttet er salt. Her trengs virkelig akevitten siden alkoholen i kombinasjon med krydderet hjelper til med fordøyingen av kraftkosten. Avholdsfolk bør derfor ta en overdose karvete eller annen urtete etter et smalahovemåltid for å unngå magetrøbbel.

På kongens anbefaling

Men la det være sagt med en gang. Gilde Smaladram er uovertruffen til smalahove. Det hersker ingen tvil om at de som har satt sammen denne akevitten både har greie på hva de driver med og ikke minst er lidenskapelige smalahove-elskere. Dens komplekse krydderpreg som balanseres av god sødme og smaksrikdom med en opprensende karvefinish som sitter og sitter, er rett og slett perfekt.

Smalahove er for øvrig ikke julemat for en ekte vossing, men derimot et biprodukt etter slaktinga. Og på Voss er det for øvrig ikke god tone å spise smalahove etter skoltesøndag som er siste søndag før julaften. Ivar på Løno er Voss' smalahovekonge nummer én. På stabburet der serveres det heimelaga øl som er både mørkt, krydret og sterkt. Og som kjent var det i tidligere tider påbudt å brygge øl til jul. For den som sluntret unna, ventet det strenge straffer.

For å få et tilsvarende øl må de fleste av oss handle på polet. Og på Voss er det nå to bryggerier. Voss Sterk Jolegåva eller Voss Bryggeri Jolebrygg gjør jobben. 

 

Fyldige og rike øl med flott skum og godt balansert bitterhet som er nødvendig for å møte fettet i maten. Nesten et måltid i seg selv når du smaker det alene, i møtet med smalahovet blir det forfriskende og godt.

Eksperimentelle kombinasjoner

To andre parforhold mellom øl og dram finner vi henholdsvis lenger øst og i nord, nærmere bestemt Lauritz Aquavit og Gilde Maquavit.

Begge akevittene er mer spesielle siden de er ganske sødmefylte. Lauritz er en veldig rund og behagelig akevitt med en del sjokoladeaktig sødme.

I møtet med smalahovet kommer krydderet med frem og kombinasjonen er ganske morsom og verd å prøve. I hvert fall hvis du er Aass-fan, for Aass Juleøl Premium i klasse sterk har ingen problemer med maten og er alternativet for den som liker at ølet virkelig fyller hele munnhulen.

 

Maquaviten er i en klasse for seg på grunn av den intense sødmen og fruktigheten fra sherryfatene. En akevitt som i prinsippet er aller best til kaffen eller til en mørk sjokoladekake.

Men siden Mack Juleøl er et habilt følge til smalahovet, om enn på den leskende siden, og siden Maquaviten har mye sødme å gå på, er dette et enda artigere eksperiment enn paret fra Drammen.

Vin til hodet

Skal vi være enda mer eksperimentelle, drikker vi vin til hodet. Kulturkollisjon vil kanskje mange si om å la en edel burgunder følge noe så rustikt som smalahove. Men da må vi ikke glemme at det lokale burgunderkjøkkenet er skikkelig jordnært og langt fra Michelin-raffinement. 

Naboregionen til Burgund i øst er Savoie hvor de har flere hundre år gamle tradisjoner med å røyke kjøtt som fortsatt holdes i hevd.

I sør grenser Burgund til Lyon og dets oppfinnsomme bruk av alle slaktets bestanddeler, også hodet selvsagt. Så derfor er det ikke rart at Muzard Santenay Vieilles Vignes 2014 klarer seg ganske så bra i dette selskapet.

En hvit burgunder som  Matrot Meursault 2013 er også et interessant følge.

 

Smalahove med kålrotstappe

Smalahove med kålrotstappe

Fremgangsmåte

  1. Hodehalvdelene legges i vann et døgn før bruk. Alternativt, hvis du ønsker å beholde mer salt, kokes de opp i mye vann, og vannet helles av.
  2. Hvis hodene er godt utvannet, blir de best når de dampes over rist (pass godt på slik at kjelen ikke koker tørr). Men de kan også kokes i vann som dekker. De bør trekke eller dampes i minst to timer, gjerne 2½. Når kjøttet løsner eller nærmest faller fra kjevebeinet, er det godt kokt.
  3. Server med kålrotstappe, gode kokte poteter og sjy (fettet som skummes av kokevannet eller blir liggende).Vossakorven dampes med de siste 10-15 minuttene.
  4. Kålrotstappe:
  5. Skrell og skjær kålrot, gulrot og poteter i mindre biter. Kok alt sammen i vann til det er mørt. Hell fra kokevannet.
  6. Mos grønnsakene med en potetmoser, tilsett smør og spe med melk til passe tykk mos. Smak eventuelt til med litt salt og nykvernet pepper. Like før servering drysses finhakket bladpersille over.

  7. Slik spiser du smalahove:
  8. Først og fremst er det stort sett bare å løfte vekk skinnet som sitter veldig løst etter kokingen og deretter meske seg med det delikate kjøttet.
  9. I partiet rundt øret og øyet er det mye fett, og mange liker derfor å starte her mens fettet er noenlunde flytende. Øyet er regnet som den største delikatessen på hele hodet.
  10. Ellers er området rundt kjeven, selve kinnet, mest kjøttfullt og minst fett. Tungen er selvsagt rent kjøtt og veldig god.
  11. Serverer litt ekstra kjøtt i form av vossakorv ved siden av, og den beste vossakorven lager du selv.

Lag verdens beste vossakorv med denne oppskriften

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her