Mat
Lær alt om kylling her

Lær alt om kylling her

Kylling er manges favoritt, og vi spiser mer hvitt kjøtt enn noen sinne. Her følger en rekke gode tips.
11 Februar 2014 - 16:35

Du har sikkert hørt før hvor heldige vi er som har tilgang til så mange gode råvarer her i Norge, og dette er ikke minst sant når det gjelder egg og hvitt kjøtt.

Norge, Sverige og Finland har trolig verdens tryggeste kylling og kalkun. Takket være vårt kalde klima, de små gårdsbrukene og veldig gode kontroller har vi ikke hatt et eneste tilfelle av salmonella her til lands som stammer fra norsk kylling eller kalkun.

Se alle de deilige oppskriftene på kylling her

17 kilo pr. person
Så mye hvitt kjøtt setter faktisk hver og en av oss til livs hvert år. Det er en god økning siden 1990 da årlig forbruk ikke var på fem kilo pr person, mens vi i 1960 ikke spiste mer enn én kilo hvitt kjøtt hver oss.

Mye av grunnen til at forbruket vårt øker er selvfølgelig at du nå kan finne gode produkter så vel ferske som frosne i enhver butikk liten som stor.

Det skal heller ikke stikkes under en stol at de helsemessige fordelene ved det hvite kjøttet nok har spilt en viss rolle også.

Behandle kyllingen riktig
Fersk kylling skal settes rett inn i kjøleskap etter handleturen, og er holdbare til datostemplingen hvis du ikke åpner pakken.

Kylling som er tatt ut av pakningen bør brukes innen to - tre dager.

Fryste kyllingprodukter bør brukes innen fire måneder, mens storebroren kalkunen er magrere og har en holdbarhet på opp mot ett år i frossen tilstand.

Prøv disse fristende oppskriftene med kalkun

Saftig, nygrillet kylling med sprøtt skinn og en deilig krydret smak kan få tennene til å løpe i vann på noen og enhver.

Hel kylling - ingen problemer
Det er heller ikke vanskelig å lage selv hjemme, eller du kan dele opp kyllingen i serveringsstykker.

Det er ikke vanskelig å dele en kylling, men for at resultatet skal bli best mulig, bør du ha en skarp, spiss kniv.

En god saks kan også brukes. Det er ikke nødvendig å gå til anskaffelse av en fuglesaks.
 
Kylling delt i 2: Skjær ned langs brystbenet, brett godt ut og skjær langs ryggbenet på begge sider.

Kylling delt i 4: Del der det er naturlig mellom bryst og lår.

Kylling delt i 8: Lårene deles best ved å skjære i leddet. Bøy litt på benet, så finner du leddet lett. Bryststykket deles bare over på midten.

Utskjæring av lår: Press låret ut fra skroget til leddet knekker. Del over leddet og låret er løst.

Utskjæring av brystfilet: Ta utgangspunkt i en hel, rå kylling. Skjær et snitt langs brystbenet og la kniven følge skroget ned mot vingen. Lag et snitt som går over vingebenet, slik at brystfileten lett kan skjæres fra.

Gode oppskrifter
Det er nesten ikke den ting du ikke kan lage med kylling, og i Apéritifs rikholddige kokebok kan du finne mer enn nesten 400 oppskrifter med kylling.

For å gjøre det lettere for deg å finne din favorittoppskrift, har vi laget en egen artikkel med de forskjellige delene av kyllingen med tilhørende fristende oppskrifter. Du finner artikkelen her
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her