Julemat

Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.
12 Desember 2024 - 08:20

I Sverige har man feiret Lucia-dagen siden sent på 1800-tallet, og det første luciatoget ble arrangert i Stockholm i 1927.

Med årene Lucia-dagen blitt vanlig også i resten av Norden. Her i Norge er det først og fremst skoler og barnehager som feirer dagen med levende lys, luciatog og lussekatter.

Den hvitkledde Lucia som absolutt ikke lenger være en kvinne, er alltid et vakkert syn - med lys i håret, fulgt av terner, svenner og iblant også smånisser.

Den historiske Lucia
Den hellige Lucia av Siracusa ble født på 280-tallet på Sicilia. Historien forteller om en ung pike som ba til gud om at hennes dødssyke mor måtte bli frisk.

Lucia ble bønnhørt og som takk skjenket hun sine penger til byens fattige. Alle som ville fikk høre historien om morens helbredelse. Dette var før kristendommen hadde fått fotfeste på Sicilia og hennes fortelling falt de høye herrer tungt for brystet.

Den unge Lucia led martyrdøden 13. desember rundt år 300.

Den lengste natten
Da kristendommen kom til Norden flere hundre år senere gikk det som det ofte går, det gamle blandet seg med det nye.

Ta noen elementer fra katolisismen, litt gammel åsatro og en smule forvirring om hvem som var hvem av Lucia og Lucifer og Santa Lucias dag ble Lussi Langnatt, årets lengste og farligste natt.

At 13. desember var årets korteste dag stemmer med den julianske kalender. Den hadde bare ti måneder, med desember (deciembre-den tiende) som den siste.

Fra skummel natt til familiekos
Folketroen sier at dette var natten da Åsgårdsreien for over nattehimmelen, dyrene kunne snakke, og vann ble forvandlet til vin. For å holde vetter og all slags trollpakk og annen styggedom ute måtte man brenne lys natten gjennom og minst én i huset måtte våke.

Det ble også sagt at mørkemaktene holdt seg unna om en vakker ung jente i hvite klær og med lys i hendene gikk rundt huset mens hun leste dette verset:

Lussinott lange, intet være bange.
Gud bevare gård og grunn, fisk i vann og fugl i lund.
Intet være bange, Lussi notte lange.
 

I dag forbinder vi Santa Lucias dag mer med lun familiehygge enn skrømt. Den 13. desember feires stort sett med lussekatter og kakao med krem eller gløgg. 

For at lussekattene skal få den riktige gule fargen, trenger du safran.

Her kan du lese mer om denne kostbare smakssetteren 

På de neste sidene finner du oppskriftene du trenger 

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her