Drikke
Lagringsdyktig rødvin fra Provence

Lagringsdyktig rødvin fra Provence

Bandol er Provences grand cru for rødvin, og ekstra god holdbarhet har vinen når den kommer i magnum.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2014 - 13:55

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dom. La Suffrene Bandol Les Lauves 2008 (9006)er allerede en drikkevennlig og morsom vin, men den vil utvikle seg videre i flasken i minst 15 år til. Det sørger både formatet og ikke minst råvarene for.

Høytliggende vinmarker

Den kommer fra en helt spesiell parsell med eldre vinstokker. Den måler bare én enkelt hektar og er blant de høyestliggende i Bandol. Så høyt oppe i åsen er det sand og kalkstein som dominerer jordsmonnet, noe som gir en mer elegant vinstil enn lengre ned hvor det blir mer og mer leire. Dessuten tar mistralvinden mer i høyden og gir en bedre ventilasjon, hvilket er gunstig for å unngå overoppheting for druene i dette solrike klimaet.

Les mer om Bandol

Domaine la Suffrene har tilsammen 52 hektar fordelt på en myriade av parseller. Deres vanlige røde, Dom. La Suffrene Bandol 2010 (9007), er dermed en miks av flere parseller.

Noen få flasker igjen

En bunnsolid vin den også som har gang på gang har demonstrert sitt lagringspotensial. Det finnes i skrivende stund noen ytterst få flasker av 1999-årgangen igjen på Linderud-polet i Oslo.

Les mer om 1999-årgangen

Bandol er intet unntak når det gjelder økende alkoholprosenter. Men allerede i utgangspunktet var dette potente viner, så økningen fra 13,5 til nå 14,5 på et par tiår er ikke plagsom.  

Rosé dominerer

Ellers er det rosévin som sørger for smør på brødet også hos Domaine la Suffrene. Så mye som to tredeler av volum innen Bandol er rosévin, hvilket egentlig er trist siden disse vinene er ment for tidlig konsum, men henter sine druer fra de samme vinmarkene som de røde. 2013-utgven av deres flotte rosé, Dom. La Suffrene 2013 (10102), må du vente enda noen måneder på.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her