Legendarisk til lammet

Ukens viner er signert en av vinverdenens store legender. Førstevalget til høstens lam.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Høsten er høysesong - eller skal vi si høytid - for den libanesiske vinfamilien Hochars viner. Disse særpregete vinene fra en av Europas nåtidige utposter er nemlig ikke mindre enn fantastisk følge til lam i nær sagt enhver tenkelig tilberedning. Enten du velger fårikål, klassisk lammelår, tander lammefilet med delikat tilbehør, indisk krydret lammegryte eller krydring enda lengre øst fra, er disse vinene perfekte.

Imponerende fruktighet
Musar Cuvée Rouge 2003 (47588) er den "enkleste" i den forstand at den kan nytes uten særlig stor grad av refleksjon til alt fra hverdagslige lammeretter som den "norskeste av de norske" - nemlig fårikål til de godt krydrete lammerettene slik vi finner i dem i det indiske kjøkkenet. Den tåler mye juling både i form av fett og krydder. For her er det høy intensitet i den røde bærfrukten med lett støtte av vanilje. Anslaget er ultrafruktig og innbydende med veldig gode syrer, flott krydret midtparti, fin sødme, stor bløthet og en varm krydret finish med mye røde bær, og smaken sitter veldig lenge.

Dette er altså Hochars rimeligste røde som ikke har den samme dybden, ei heller den lange fatmodningen som sine storebrødre, men som vinner på sine store saftighet. Og det får den fra de unike vekstforholdene i Bekaa-dalen i Libanon. Druene er franskinspirerte, cinsault, carignan, cabernet sauvignon og syrah som vokser i den kalkholdige jorden som også inneholder en del leire og grus - hvilket garanterer god drenering. For det trengs nemlig i Bekaa hvor det regner like mye som i Bordeaux. Men altså primært i vinterhalvåret. Vekstsesongen er varm og lang, men beliggenheten ved 1000 m.o.h. med påvirkning fra fjellkjeder på hver side av den lange dalen gjør at druene ikke blir kokte. Og det er den rene fruktigheten som er så imponerende med Hochars viner som for øvrig verken klares eller filtreres. Dermed får du alle aromaene uavkortet.

Lang modning
Hochar Père et Fils 2007 (31868) er kalt opp etter skaperne, for Musar er en familiebedrift, først og fremst med far, Gaston som startet det hele, og sønnen Serge. En mer seriøs vin siden den har flere aspekter ved seg. Mer av det modne bærpreget, også noe tørket frukt, eksotiske trevirke og krydder. Fylden merkes allerede i anslaget, syrene er gode, balansert fruktsødme, innslag av blomster som i en nebbiolo, det eksotiske trevirket gjør seg gjeldende også i smaken og får følge av en flott krydderfedme i ettersmaken. En svært prisgunstig mini-Musar som i likhet med alle Hochar-vinene har et godt lagringspotensial og er en svært matvennlig vin - den vipper seg ikke uten videre av pinnen men bidrar aktivt til å løfte nær sagt enhver kjøttrett til ekstra høyder.

Forskjellen rent druesortmessig fra den forrige vinen er liten. Det som er utslagsgivende er utvelgelsen. Hochar Pere et Fils kommer fra svært lavtytende planter som gir høy smakskonsentrasjon. Med 180 hektar har Hochar'ene mye å velge blant. Og siden vinstokkenes alder stort sett er 50 +, blir også konsentrasjonen stor.

De aller beste druene reserveres imidlertid til den store Musar som er en av verdens mest berømte og lagringsdyktige viner som nå er å få i 1998-årgang, Ch. Musar 2007 (10053) . Den slippes nemlig først på markedet etter seks-sju år. Etter et drøyt års modning i franske fat, blandes de ulike komponentene og den endelige blandingen får hvile en tid før den tappes i flasker. Så følger ytterligere fire års modning i Musars dype kjellere.

Årgangsvariasjoner
Denne vinen ble først kjent i det internasjonale markedet i 1979 da Serge Hochar deltok på en messe i Bristol. Musar ble raskt en legende og et ettertraktet samleobjekt etter hvert som ryktet om dens eksepsjonelle lagringskapasitet spredte seg. Og i Musars kjellere skal det finnes store mengder gamle utgaver siden en fjerdedel av hver årgang holdes tilside for fremtidige gleder - lageret på ti ganger årlig salg er til konstant frustrasjon for økonomisjefen.

Musar er nemlig en vin med tilnærmet evig ungdom. Den forandrer seg lite over tid - i hvert fall når det er snakk om en normal horisont - siden den allerede ved lanseringen er godt inne i sin sekundærperiode hva aromaer angår. 98-utgaven er ikke like enorm som andre årganger jeg har smakt, årgangsvariasjonene er faktisk ganske store det varme klimaet til tross, men like fullt en stor vin som ikke må forbli uprøvd. Til det er 260 kroner en svært liten sum.

Sammenlignet med Hochar Pere et Fils får du her mer av alt, i tillegg til større bredde. Duftbildet forandrer seg hele tiden men toner som søte bær, tørket frukt, lær, tørket kjøtt, sigarboks, sedertre og krydder går igjen. Munnfølelsen er svært fyldig på den silkemyke måten, forførende sødme, gode syrer og fine myke tanniner, masse kryddertoner som sitter helt ut i slutten av ettersmaken som egentlig ingen ende tar. Denne vinen krever alt av deg, derfor må du også gjør deg flid med matfølget. Mye smak, men ikke nødvendigvis stort raffinement, for Musar tar det meste, bare det er mye av det. Rike lammeretter, braiserte kjøttretter og fyldige viltretter er stikkord til kokken.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen