Lekkert fra Alsace

Riesling på fransk holder fortsatt stand i hvert fall når vinen er signert en god produsent som denne.
Aase E. Jacobsen
23 April 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bott-Geyl er med tradisjoner siden 1795 ingen ny produsent i Alsace, men det er særlig etter at Jean Christophe Bott overtok familiebedriften i 1993 at huset har markert seg helt i teten.

Selv om adressen Beblenheim ikke er så kjent, disponerer familien vinmarker i den mest attraktive delen av Alsaces langstrakte landskap.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Til sammen 70 ulike parseller innenfor en radius på to kilometer. Schoenenbourg er nok mest kjent, spesielt når det er snakk om riesling.

Men vinene som er i salg i Norge kommer fra to mindre kjente vinmarker uten grand cru-status. Men som likevel evner å gi imponerende rieslingkvalitet. Spesielt i en fantastisk årgang som 2005. At vinmarkene bearbeides biodynamisk er også med på å forklare intensiteten.

Egentlig grand cru
Grafenreben ligger i Zellenberg, et steinkast fra før nevnte Schoenenbourg, og kjennetegnes av leirholdig kalkjord over sandstein i en middels bratt skråning. Bott-Geyl Riesling Lieu Dit Grafenreben 2005 (51132) er derfor en strålende riesling med flott syre og godt mineraluttrykk.

Og faktisk like god som sin parallell, Riesling Kronenbourg Lieux-Dit 2011 (51131), til tross for at denne egentlig er en grand cru. Kronenbourg er nemlig en parsell i Schoenenbourg, i den delen som ligger i Zellenberg, men Bott velger å vinifisere den separat.

Små kvanta
Den er imidlertid slankere, fastere og mer mineralsk enn Grafenreben. Det skyldes sandsteinsjordsmonnets innslag av kritt, mineraler og fossiler. En drøm til gode retter med nær sagt alt havet måtte by på.

Disse vinene produseres i svært små kvanta, og Norges andel er naturlig nok tilsvarende liten. Men en god trøst er det i Riesling les Elements 2011 (51129) i hvert fall om du er på jakt etter en riesling som er perfekt å nå nyte nå og de neste fem-seks årene.

Selv denne vinen lages i etter Alsace-mål små kvanta og er en blanding av druer fra Bott-Geyls vinmarker i Riquewihr og Zellenberg, altså fortsatt i samme nabolag som de store vinene, men hovedsakelig med sandsteinsjordsmonn.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Foto: Roger Kolbu
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her