Lekkert til sjømaten

Disse vinene befinner seg helt i teten av sin appellasjon og er noe av det lekreste du kan servere til god sjømat.
Aase E. Jacobsen
24 September 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pouilly-Fumé lever litt i skyggen av Sancerre. Ikke bare fordi Sancerre er større og mer tilgjengelig, men også fordi viner fra Pouilly-Fumé ofte koster litt ekstra, uten at du alltid får så mye mer for pengene.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men i dette tilfellet gjør du det så absolutt, for Cailbourdin Pouilly-Fumé le Cris 2011 (44464) er en virkelig lekkerbisken med masser av det som gjør denne vinstilen så ettertraktet. Nemlig den tydelige mineralkarakteren. I tillegg nydelig limepreg og flott friskhet og fasthet. En vin som er veldig god å drikke nå, men som vil utvikle enda mer av sin mineralside over tid. Den tåler fint fem år i kjelleren.

Best i verden
Produsenten Alain Cailbourdin er "spesialist" på Pouilly-Fumés jordsmonn, og separarer som seg hør og bør de ulike typene. Vår vin kommer fra Portland-kalkjord, som den vi finner i deler av Chablis. Hvor den riktignok ikke gir de beste chardonnayene, men får sauvignon blanc til å vise frem sitt beste. Som i Saint-Bris. Og altså her i Pouilly-Fumé.

Jorden inneholder mengder av små hvite steiner, bokstavelig talt steinharde og lite påvirket av tidens tann.
Takket være disse steinene magasineres solvarmen til langt utover kvelden og sikrer god modning. I 2007 fikk druene akkurat det de trengte for å bli perfekte.

Flintaktig
Cailbourdin hevder ubeskjedent at kombinasjonen av dette jordsmonnet med solvendingen og klimaet i Pouilly-Fumé er det som er aller mest gunstig for sauvignon blanc-druen - i hele verden.

Men silexjordsmonnet regnes kanskje som enda mer attraktivt for Pouilly-Fumé. Basen er den samme kalkjorden men i tillegg er jorden "krydret" med flintsteiner (silex). De resulterende vinene får da også klare flintaromaer. Francis Blanchet er "nabo" med Cailbourdin, men har som de fleste vinbønder i området vinmarker fordelt over hele appellasjonen.

Både fra ren kalkjord og fra jord med flintstein som Silice Pouilly-Fumé 2007 (57647) - toppvinen som det kun lages 8000 flasker av. En svært kraftig og intens sauvignon blanc med en fasthet som gjør at den i dag bør helles i en karaffel en time eller to før måltidet. Og som vil utvikle seg videre i minst 8-9 år.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her