Lekkert til sjømaten

Disse vinene befinner seg helt i teten av sin appellasjon og er noe av det lekreste du kan servere til god sjømat.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pouilly-Fumé lever litt i skyggen av Sancerre . Ikke bare fordi Sancerre er større og mer tilgjengelig, men også fordi viner fra Pouilly-Fumé ofte koster litt ekstra, uten at du alltid får så mye mer for pengene.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Men i dette tilfellet gjør du det så absolutt, for Cailbourdin Pouilly-Fumé le Cris 2011 (44464) er en virkelig lekkerbisken med masser av det som gjør denne vinstilen så ettertraktet. Nemlig den tydelige mineralkarakteren. I tillegg nydelig limepreg og flott friskhet og fasthet. En vin som er veldig god å drikke nå, men som vil utvikle enda mer av sin mineralside over tid. Den tåler fint fem år i kjelleren.

Best i verden
Produsenten Alain Cailbourdin er "spesialist" på Pouilly-Fumés jordsmonn, og separarer som seg hør og bør de ulike typene. Vår vin kommer fra Portland-kalkjord , som den vi finner i deler av Chablis. Hvor den riktignok ikke gir de beste chardonnayene, men får sauvignon blanc til å vise frem sitt beste. Som i Saint-Bris . Og altså her i Pouilly-Fumé.

Jorden inneholder mengder av små hvite steiner, bokstavelig talt steinharde og lite påvirket av tidens tann.
Takket være disse steinene magasineres solvarmen til langt utover kvelden og sikrer god modning. I 2007 fikk druene akkurat det de trengte for å bli perfekte.

Flintaktig
Cailbourdin hevder ubeskjedent at kombinasjonen av dette jordsmonnet med solvendingen og klimaet i Pouilly-Fumé er det som er aller mest gunstig for sauvignon blanc-druen - i hele verden.

Men silexjordsmonnet regnes kanskje som enda mer attraktivt for Pouilly-Fumé. Basen er den samme kalkjorden men i tillegg er jorden "krydret" med flintsteiner (silex). De resulterende vinene får da også klare flintaromaer. Francis Blanchet er "nabo" med Cailbourdin, men har som de fleste vinbønder i området vinmarker fordelt over hele appellasjonen.

Både fra ren kalkjord og fra jord med flintstein som Silice Pouilly-Fumé 2007 (57647) - toppvinen som det kun lages 8000 flasker av. En svært kraftig og intens sauvignon blanc med en fasthet som gjør at den i dag bør helles i en karaffel en time eller to før måltidet. Og som vil utvikle seg videre i minst 8-9 år.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Cailbourdin Pouilly-Fumé Les Cris 2018

Produsent:
Dom. A. Cailbourdin
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
262,00 kr
Varenummer:
4446401
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Silice Pouilly-Fumé 2018

Produsent:
Dom. Francis Blanchet
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
289,90 kr
Varenummer:
5764701
92 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen