Lidenskapelig godt

Smaken av pasjonsfrukt er en av de mest pirrende tropiske aromaene. Passoã er ren nytelse enten du bruker den som mikser eller i desserten.
Aase E. Jacobsen
15 Juli 1998 - 18:40

Passoa (7798) er navnet på en fruktlikør laget av ren pasjonsfruktjuice tilsatt sprit (til 20 prosent styrke) som har fått godt fotfeste i verdens barhyller. Den friske, søte og syrlige smaken av pasjonsfrukt gjør likøren utmerket til cocktails. Og drinker med tropiske aromaer er som aldri før i vinden
 
Passoã lages av pasjonsfrukten av typen maracujá som vokser i Sør-Amerika. Det var selvsagt de spanske inntrengerne som gjorde frukten kjent i Europa. De spanske misjonærene sammenlignet plantens blomster (for øvrig blant jordens mesterverker) med Kristus' tornekrone i pasjonshistorien (korsfestelsen). Pasjonsfruktkjøttet har mye steiner som er fullt spiselige, men ikke alltid ønskelige. Skal du lage en dessert hvor pasjonsfruktjuice behøves, og du ikke har tilgang på ferskpresset eller frossen, kan du bruke Passoã isteden. Tilsett litt Passoã nesten gang du lager iskrem, mousse eller sorbet, eller hell en blanding av Passoã og pasjonsfruktkjøtt over iskremen.
 
Likøren egner seg veldig godt til cocktails. Her er noen du kanskje ikke har prøvet før:

 
Transilvania
 
2/6 Passoã
2/6 vodka
3/6 ananasjuice
en dash grenadinsirup
 
Passoã Margarita

 
2/10 Passoã
1/10 grenadinsirup
2/10 lime juice
2/10 Cointreau
3/10 tequila
 
Bland godt og hell i et tumblerglass eller et Margarita-glass.
 
Extasy

 
3/10 Cointreau
2/10 Batida de coco/kokoslikør
2/10 Passoã
3/10 grapefruktjuice
 
Hell ingrediensene i denne rekkefølgen i en shaker fylt med is. Rør om og server i et stort cocktailglass som du på forhånd har satt i fryseren.
 
Lady Killer
 
1/3 Passoã
2/3 grapefruktjuice
Hell Passoã i et cocktailglass. Fyll opp med grapefruktjuice. Server avkjølt.
 
Paradise
 
2 cl Passoã
2 cl Sambuca
Fyll opp med appelsinjuice og iss.
 
Passoã Orange
 
4 cl Passoã
Fyll glasset med is og appelsinjuice.
 
Papillon
 
2 cl Passoã
2 cl Finbury Dry gin
1 cl Monin Peach
1 cl Monin Grenadine
4 cl Sunripe Sweet and Sour
Håndshakes.
 
Oppskriften er laget av bartender Kjell Fredheim, Bergen Vinstuer AS, NM 1998.
 
Magic
 
1/6 Passoã
2/6 Bacardi Carta Blanca Rom
1/6 Bols Blue
1/6 Galliano
1/6Original Peachtree
 
Røres.
Oppskriften er laget av bartender Rolf Steen Nilsen, Color Line (Christian IV), NM 1998.
 
Pasjons- og nektarinsufflé med blåbærcoulis
6-8 porsjoner
 
3 store nektariner
130 g melis
50 g Marie-kjeks
0,5 dl Passoã-likør
3 dl melk
1 vaniljestang, delt på langs
3 eggeplommer
30 g Maizena
4 eggehviter
0,5 ts kremortartari evt. en klype salt
Coulis:
300 g blåbær
sitronsaft
 
Fjern skinnet på nektarinene ved å dyppe dem i kokende vann i 30 sekunder. Skjær fruktkjøttet i terninger à 1x1 cm. Bland inn 2 ss melis og likøren. La frukten trekke i en halvtime. Knus kjeksen. Bland kjeks og halvparten av frukten og fordel i 6-8 porsjonsformer. Sett resten av fruktkjøttet i kjøleskapet. Kok opp melken med vaniljestangen. Ta av varmen og la trekke i en halvtime. Pisk eggeplommene med 75 g melis og maizenaen. Kok opp melken igjen og hell over eggeblandingen mens du rører kraftig. Hell alt tilbake i en kasserolle og kok forsiktig under stadig omrøring til susen er tykk. Ta opp vaniljestangen og skrap frøene ned i sausen. Avkjøl sausen. Bærene til coulisen kjøres i food processor sammen med væsken fra det ventende fruktkjøttet. Juster syre/sødme med sitronsaft og melis. Sett kaldt.
 
Varm opp ovnen til 220 grader. Varm opp soufflésausen noe og tilsett resten av fruktkjøttet. Pisk eggehviter og kremortartari/salt stivt tilsett 2 ss melis og pisk videre til marengsen er blank. Bland med soufflésausen og hell i porsjonsformene. Stek i 15-18 minutter. Souffléene skal ha pene brune flekker. Server straks i formen med et lite dryss melis over og en skje av blåbærsausen på toppen.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her