Lidenskapelig godt

Smaken av pasjonsfrukt er en av de mest pirrende tropiske aromaene. Passoã er ren nytelse enten du bruker den som mikser eller i desserten.
Aase E. Jacobsen
15 Juli 1998 - 18:40

Passoa (7798) er navnet på en fruktlikør laget av ren pasjonsfruktjuice tilsatt sprit (til 20 prosent styrke) som har fått godt fotfeste i verdens barhyller. Den friske, søte og syrlige smaken av pasjonsfrukt gjør likøren utmerket til cocktails. Og drinker med tropiske aromaer er som aldri før i vinden
 
Passoã lages av pasjonsfrukten av typen maracujá som vokser i Sør-Amerika. Det var selvsagt de spanske inntrengerne som gjorde frukten kjent i Europa. De spanske misjonærene sammenlignet plantens blomster (for øvrig blant jordens mesterverker) med Kristus' tornekrone i pasjonshistorien (korsfestelsen). Pasjonsfruktkjøttet har mye steiner som er fullt spiselige, men ikke alltid ønskelige. Skal du lage en dessert hvor pasjonsfruktjuice behøves, og du ikke har tilgang på ferskpresset eller frossen, kan du bruke Passoã isteden. Tilsett litt Passoã nesten gang du lager iskrem, mousse eller sorbet, eller hell en blanding av Passoã og pasjonsfruktkjøtt over iskremen.
 
Likøren egner seg veldig godt til cocktails. Her er noen du kanskje ikke har prøvet før:

 
Transilvania
 
2/6 Passoã
2/6 vodka
3/6 ananasjuice
en dash grenadinsirup
 
Passoã Margarita

 
2/10 Passoã
1/10 grenadinsirup
2/10 lime juice
2/10 Cointreau
3/10 tequila
 
Bland godt og hell i et tumblerglass eller et Margarita-glass.
 
Extasy

 
3/10 Cointreau
2/10 Batida de coco/kokoslikør
2/10 Passoã
3/10 grapefruktjuice
 
Hell ingrediensene i denne rekkefølgen i en shaker fylt med is. Rør om og server i et stort cocktailglass som du på forhånd har satt i fryseren.
 
Lady Killer
 
1/3 Passoã
2/3 grapefruktjuice
Hell Passoã i et cocktailglass. Fyll opp med grapefruktjuice. Server avkjølt.
 
Paradise
 
2 cl Passoã
2 cl Sambuca
Fyll opp med appelsinjuice og iss.
 
Passoã Orange
 
4 cl Passoã
Fyll glasset med is og appelsinjuice.
 
Papillon
 
2 cl Passoã
2 cl Finbury Dry gin
1 cl Monin Peach
1 cl Monin Grenadine
4 cl Sunripe Sweet and Sour
Håndshakes.
 
Oppskriften er laget av bartender Kjell Fredheim, Bergen Vinstuer AS, NM 1998.
 
Magic
 
1/6 Passoã
2/6 Bacardi Carta Blanca Rom
1/6 Bols Blue
1/6 Galliano
1/6Original Peachtree
 
Røres.
Oppskriften er laget av bartender Rolf Steen Nilsen, Color Line (Christian IV), NM 1998.
 
Pasjons- og nektarinsufflé med blåbærcoulis
6-8 porsjoner
 
3 store nektariner
130 g melis
50 g Marie-kjeks
0,5 dl Passoã-likør
3 dl melk
1 vaniljestang, delt på langs
3 eggeplommer
30 g Maizena
4 eggehviter
0,5 ts kremortartari evt. en klype salt
Coulis:
300 g blåbær
sitronsaft
 
Fjern skinnet på nektarinene ved å dyppe dem i kokende vann i 30 sekunder. Skjær fruktkjøttet i terninger à 1x1 cm. Bland inn 2 ss melis og likøren. La frukten trekke i en halvtime. Knus kjeksen. Bland kjeks og halvparten av frukten og fordel i 6-8 porsjonsformer. Sett resten av fruktkjøttet i kjøleskapet. Kok opp melken med vaniljestangen. Ta av varmen og la trekke i en halvtime. Pisk eggeplommene med 75 g melis og maizenaen. Kok opp melken igjen og hell over eggeblandingen mens du rører kraftig. Hell alt tilbake i en kasserolle og kok forsiktig under stadig omrøring til susen er tykk. Ta opp vaniljestangen og skrap frøene ned i sausen. Avkjøl sausen. Bærene til coulisen kjøres i food processor sammen med væsken fra det ventende fruktkjøttet. Juster syre/sødme med sitronsaft og melis. Sett kaldt.
 
Varm opp ovnen til 220 grader. Varm opp soufflésausen noe og tilsett resten av fruktkjøttet. Pisk eggehviter og kremortartari/salt stivt tilsett 2 ss melis og pisk videre til marengsen er blank. Bland med soufflésausen og hell i porsjonsformene. Stek i 15-18 minutter. Souffléene skal ha pene brune flekker. Server straks i formen med et lite dryss melis over og en skje av blåbærsausen på toppen.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her